nieuws

Historische Hanzedagen impuls voor vernieuwingen

bouwbreed

Roemrijk grijpen steden als Kampen en Lüneburg de Hanzedagen aan om hun plaats nieuw profiel te geven. De portemonnee wordt getrokken voor stadsontwikkeling, renovatie en extra infrastructuur.

Kampen moet nog vijf jaar wachten voor de stad trekpleister wordt van enkele honderdduizenden bezoekers. Als voorbereiding trokken burgemeester en raad afgelopen week naar Hamburg en vooral Lüneburg om lessen te trekken uit het fenomeen Hanzedagen. Het budget van de stad aan de monding van de IJssel is voorlopig vastgepind op 350.000 euro.

“De Hanzesteden verschillen onderling behoorlijk maar hebben toch een sterke band door hun authent iciteit en geschiedenis”, zegt burgemeester Bort Koelewijn van Kampen. “Er ligt een fundament van rijkdom onder onze steden die gevolgd is door armoede waardoor oude waarden de tand des tijds konden doorstaan. De rijkdom uit het verleden wordt beter zichtbaar.”

Koelewijn ziet de opening van de Hanzelijn, de snelle spoorverbinding tussen Zwolle en Lelystad, als een goede halte op weg naar de Hanzedagen van 2017. In december viert de stad uitbundig de komst van het nieuwe station. Kampen wordt wat de burgemeester betreft het Maastricht aan de IJssel, vol gastvrije terrassen, gezellige winkels en verpozing. De koggewerf en omgeving moet uitgroeien tot centrum van maritiem erfgoed. En het bedrijfsleven klopt aan om op de plaats waar in 2010 uitgaanscentrum Buitenwacht afbrandde een groot hotel met uitstraling te bouwen, zoiets als het statige Wientjes in Zwolle. “De plek waar de Buitenwacht stond is geweldig. Je hebt een prachtig uitzicht op de brug en het waterfront van Kampen, op loopafstand van het centrum. Je krijgt maar eens in de honderd jaar de kans om op zo’n goede plek iets neer te zetten.”

Terwijl Kampen zijn Hanzedagen na de zomer meer vorm gaat geven, staat de Duitse stad Herford al klaar om te beginnen voor de editie van 2013. De stad heeft twee ton in de verbetering van de infrastructuur gestoken en put royaal uit de dividenden van zijn gemeentelijke bedrijven.

Lübeck, eeuwenlang de spil van het machtige handelsverbond dat voor de opkomst van de Hollanders de Oost- en Noordzee domineerden, zet voor 27 miljoen euro een nieuw museum neer. De stad is in 2014 aan de beurt voor de Hanzedagen en dan moet de schepping van Andreas Heller gereed zijn. De architect ontwierp eerder het Huis der Landverhuizers in Bremerhaven.

“Onze stad heeft een rijke historie maar een schuldenlast van 1,3 miljard euro”, constateert burgemeester Bernd Saxe van Lübeck. In de jaren tachtig verloor de stad 25.000 arbeidsplaatsen in industrie en haven. Dankzij de kooplieden in de stad zijn desondanks investeringen mogelijk. Zoals in de tijd van de Hanze.

Reageer op dit artikel