nieuws

Grote bouwers steeds vaker failliet

bouwbreed

Het aantal grote bouwers dat failliet gaat stijgt schrikbarend snel. Dat constateert kredietverzekeraar Euler Hermes.

‘Stijging aantal incasso’s bevestiging dat het slechter gaat met bouw’

Volgens Euler Hermes worden de faillissementen in de bouw d e laatste maanden steeds groter. Steeds vaker gaat een bouwbedrijf met meer dan honderd werknemers bankroet, ziet Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland. “In Nederland hebben we tussen de vier- en vijfhonderd bouwbedrijven met meer dan honderd werknemers. In april van dit jaar zijn 29 van die bouwers failliet gegaan. Dat is een extreem hoog aantal.”

In de sector ziet Toemen ook het totaal aantal faillissementen “heel ernstig stijgen”. “In de bouw zijn er vergeleken met dezelfde periode vorig jaar 60 procent meer faillissementen. Echt een crisiscijfer. In de andere sectoren ligt het gemiddelde op 20 tot 25 procent.”

De grote bouwers die ten onder gaan best aan vaak al tientallen jaren. “Vroeger kon je aannemen dat oudere bedrijven geen risico meer vormden. Dat kun je nu niet meer zeggen.”

Dat de bouw kampt met een “tweede dip” is volgens de riskmanager ook af te lijden uit de stijging van het aantal incasso’s. “Een bevestiging dat het slechter gaat.”

BRIC-landen

De ontwikkelingen in Nederland en andere Europese landen staan in schril contrast met de rest van de wereld, blijkt uit internationaal onderzoek van Euler Hermes. Vooral in de BRIC (Brazilië, Rusland, India en China) lift de bouw mee op de economische groei.

In China, India en Brazilië stijgt de bouwproductie respectievelijk met 8,9 procent, 6,7 procent en 6,6 procent in 2012. Ook de bouwproductie in Rusland ligt met 3,4 procent veel hoger dan de daling van 1,2 procent in de eurozone. “Voor elke procent dat de economie groeit, groeit de bouw met 1,4 procent”, ziet Toemen. Meer dan in andere sectoren gaat de groei in de bouw waar dan ook in de wereld volgens Toemen gepaard met het creëren van banen.

Of het verstandig is dat grote Nederlandse bouwconcerns een vestiging openen in de BRIC-landen? “Daar zouden bouwers aan kunnen denken”, zegt Toemen.

Tot nu toe hebben grote Nederlandse bouwers dat nog niet gedaan. “Het is bekend dat Nederlanders goed kunnen vertoeven in het buitenland. Dus als het nodig is, zou het best wel eens kunnen gebeuren.”

Reageer op dit artikel