nieuws

Grolsch Veste: staal paste niet op beton

bouwbreed

Grolsch Veste: staal paste niet op beton

De staalconstructie van de uitbreiding van de Grolsch Veste paste niet op de betonconstructie en is onder spanning gemonteerd. Dat leidde tot vervorming en verminderde belastbaarheid.

Spanning leidde tot verminderde belastbaarheid

De onvoltooide en nog onvoldoende gestabiliseerde constructie werd vervolgens door het videoscherm, hangbruggen, dakplaten en tien werknemers te zwaar belast. Dat zijn de directe oorzaken van het instorten van het dak van de uitbreiding van het Twente-stadion in Enschede op 7 juli vorig jaar, aldus het gisteren verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Omdat sommige delen van de staalconstructie niet pasten, zijn tijdelijk staalkabels aangebracht en met takels aangespannen. Zij droegen ook bij aan de stabiliteit. Kort voor de instorting is zo’n staalkabel (die op dat moment niet onder spanning stond) weggehaald. Hij zat in de weg voor een valnet voor de monteurs van de dakplaten. Twee minuten na het losmaken van het valnet stortte de constructie in.

Stelmogelijkheden

Uit metinge n aan het beton bleek dat de afstand tussen twee kolommen varieerde tussen min 20 en plus 15 millimeter, vergeleken met de tekening. De opleggingen bevonden zich niet op gelijke hoogte. De constructie kon geen maatafwijkingen opvangen, behalve het staal met beperkte stelmogelijkheden in het verticale vlak. De staalbouwer heeft op de bouwplaats gaten opgeruimd, maar onvoldoende om de maatafwijkingen in de betonconstructie op te vangen. De stalen spanten zijn elastisch vervormd.

Het is niet duidelijk waarom de laatste (U-)uitbreiding in 2011 wel is ingestort, maar de eerste (L-)uitbreiding in 2007/8 niet. Weliswaar werd bij de L-uitbreiding tijdens de bouw meer aandacht besteed aan de stabiliteit en werd het dak pas afgebouwd na het gereedkomen van de staalconstructie, ma ar wellicht is ook die constructie onder spanning gemonteerd. Dan zou dat gebouw nu een andere belastbaarheid hebben dan conform het ontwerp.

Reageer op dit artikel