nieuws

Groei aantal opdrachten architecten

bouwbreed

Het aantal aanbestedingen voor architectuuropdrachten is in 2012 onverwacht gestegen. Dat constateert het Steunpunt Architectuuropdrachten in een kwartaalmeting.

Aantal aanbestedingen overstijgt 2010, 2011

Het Steunpunt constateerde al een overwachte groei in het eerste kwartaal van 2012. Die groei zette door in het tweede kwartaal. “In het eerste kwartaal van 2012 werd het aantal opdrachten van hetzelfde kwartaal in 2010 geëvenaard,” constateert Architectuur Lokaal. Het tweede kwartaal van 2012 is met totaal 61 opdrachten uitgestegen boven de 40 opdrachten uit hetzelfde kwartaal in 2011 en zelfs de 58 opdrachten in 2010 en 55 opdrachten in 2009. Opvallend is dat veel meer ontwerpopdrachten worden aanbesteed als architectuuropdracht voor aannemers en ontwikkelaars als geïntegreerd contract, en minder als losstaande ontwerpopdracht. Het gaat in de meeste gevallen om opdrachten voor maatschappelijk vastgoed en utiliteitsbouw. Minder dan gebruikelijk komen woningbouw en infrastructuur aan de orde.

Eind 2011 registreerde het architectuurloket dat in dat jaar 25 procent minder opdrachten in de markt waren gezet dan in 2010, namelijk 159 tegenover 214 ontwerpopdrachten.

Ook constateert het steunpunt dat de proportionaliteit van een toenemend aantal aanbestedingen te wensen overlaat. “De gemiddelde omzeteis neemt weer toe en de stapeling van voorwaarden en referentieprojecten vormen voor veel marktpartijen een barrière.”

Volgens het steunpunt zijn er twee groepen aanbesteders. Eén deel van de opdrachtgevers besteedt op professionele wijze aan. De andere groep bestaat uit incidentele aanbesteders waarbij de gemiddelde omzeteis stijgt en zeer specifieke referentie-eisen voor problemen zorgen. Deze groep maakt in het tweede kwartaal van 2012 aanzienlijk minder gebruik van professionele inkoopbureaus om de aanbesteding te begeleiden Het aandeel van externe adviseurs is gedaald van betrokkenheid bij 60 procent van alle procedures naar ongeveer een derde daarvan. De architecten wijzen nogmaals op het belang van een marktverkenning, waardoor de marktomstandigheden meegenomen kunnen worden in proportionele omzeteisen.

Architectuur Lokaal was niet bereikbaar voor een toelichting op de bevindingen.

Reageer op dit artikel