nieuws

Gevels aan de Parkweg in Schiedam vertonen bolling

bouwbreed

De gevels van de woningen in Schiedam waarvan stenen van een penant (zonder dragende constructieve functie) losraakten, staan bol. De gemeente onderzoekt de constructieve veiligheid.

Schiedam -“We vinden het niet veilig om de woningen te laten betreden”, zegt voorlichter Bart Noordergraaf van de gemeente Schiedam. “De gevel is gaan krommen, je ziet een curve. We hebben de eigenaren van de driehoek van de Joop den Uyllaan aangeboden alle panden te inspecteren.”

Zaterdagavond 21 juli tegen 22:00 uur krijgt de gemeente de melding dat er bakstenen zijn losgeraakt van de achtergevel aan de Parkweg. Ook het metselwerk van twee penanten ter weerszijden van de losgeraakte, spontaan ingestorte penant blijkt gebreken te vertonen. Daarop besluit de brandweer die twee penanten met beukhamers te slopen.

Zondag verlaten alle bewoners hun woning op advies van de gemeente. Vanaf maandagavond mogen zij niet meer naar binnen.

Onderin de woningen bevinden zich bedrijfsruimten, toegankelijk vanaf de Parkweg. Ook die mogen niet meer betreden worden. Het afgegrendelde bouwblok betreft Joop den Uyllaan 2 tot en met 24. Volgens Aad van der Wel, communicatieadviseur van de gemeente, kan het enige tijd duren voordat het bouwkundig onderzoek door de inspecteurs is afgerond. De gemeente weet nog niet wat het probleem is, maar wil geen enkel risico nemen.

IBC Woningbouw

De woningen zijn in 2003 gebouwd door IBC Woningbouw Rotterdam (thans Heijmans) voor Bemog Projektontwikkeling, meldt Arjan Hofmann, communicatiemanager van Heijmans Vastgoed & Woningbouw in Rosmalen. “Wij zijn in afwachting wat het onderzoek van de gemeente oplevert. Na de uitkomsten van dit onderzoek zal er overleg zijn tussen de betrokken partijen om de problemen zo spoedig en goed mogelijk op te lossen. Wij hopen voor de bewoners dat deze situatie zo snel en zo goed mogelijk wordt opgelost en zij weer veilig en comfortabel naar huis kunnen”, aldus Hofmann.

Borstweringen

J. Elbers van Bouwbureau Elbers, gevestigd in de driehoek van de Joop den Uyllaan, legt uit dat de woningen zijn gebouwd met breedplaatvloeren, kalkzandsteen binnenspouwbladen en woningscheidende wanden. “Overal in de wijk zijn problemen”, weet hij. “Ik heb mijn eigen woning, waarvan de penant een scheur heeft, gerepareerd. Bij mijn buren loopt een scheur van 2 meter tot aan het dak toe.” Elbers wijt de problemen aan een gebrekkige uitvoering.

“De stalen lateien zijn niet goed opgehangen. Dat moet met een momentsleutel. Bij het appartementengebouw is het al gerepareerd. De borstweringen van het metselwerk van de gevels aan de Parkweg vertonen bollingen boven de kozijnen. De penanten staan op de kop van de woningscheidende wanden.”

Volgens Elbers zijn de gebreken reparabel. “In feite moeten er ankers in. Het heeft niet met de fundering te maken.”

Reageer op dit artikel