nieuws

Financiële strijd in Polen rond voetbalstadion

bouwbreed Premium

Na de sportieve wedstrijden van het EK 2012 in het nationale voetbalstadion in Warschau, lijkt er nu een financiële strijd uitgebroken te zijn. Zo’n dertig onderaannemers zijn nog niet volledig uitbetaald voor verrichte werkzaamheden.

Het nationale s tadion in Warschau is met 58.000 bezoekers het grootste van de drie nieuwe stadions die Polen in de aanloop naar het EK 2012 liet bouwen. De bouw van het complex liep veel vertraging op. In plaats van juli 2011 werd het stadion pas op 30 november opgeleverd. Nu zorgt ook de financiële afwikkeling voor problemen.

Het Nationale stadion is gebouwd door een consortium bestaande uit Hydrobudowa en PBG uit Polen en Alpine Bau Deutschland AG, Alpine Bau GmbH en Alpine Bouw Polen. Inmiddels zijn Hydrobudowa en PBG failliet verklaard.

Uit een rapport van consultancy-bedrijf EC Harris blijkt dat tijdens de bouw zestienduizend aanpassingen aan het originele ontwerp van het stadion zijn gemaakt. Al ruim een jaar zijn Alpine Bau en opdrachtgever NCS (Nationaal Sport Centrum) met elkaar in conflict over de betaling van de extra werkzaamheden. Alpine Bau wilde de afgesproken prijs van 360 miljoen euro verhogen naar 400 miljoen. De Poolse premier Tusk stak hier persoonlijk een stokje voor en vervolgens werd Hydrobudowa aangesteld als nieuwe hoofdaannemer van het consortium. Het lijkt er nu dus op dat vanwege dit conflict de hoofdaannemers de onderaannemers niet willen betalen voor de extra werkzaamheden.

NCS schat dat het om zo’n dertig onderaannemers gaat die in totaal nog 37 miljoen euro moeten ontvangen. Met drie van deze onderaannemers is inmiddels een contract ondertekend. Het gaat om de Poolse bedrijven Elektrobudowy, Qumak Sekom en Agat. Zij worden door de NCS uit eigen zak uitbetaald voor werk wat niet door de hoofdaannemers is afgerekend. “Wij zullen met alle onderaannemers dergelijke contracten afsluiten als zij de ontbrekende betalingen voldoende kunnen onderbouwen”, aldus perswoordvoerder Kulinska van NCS.

Deze week maakte NCS in een persverklaring bekend aanspraak te zullen maken op 37 miljoen euro uit de bankgarantie die door de hoofdaannemer is afgesloten bij Zürich Insurance. Alpine was niet bereikbaar voor commentaar. Hydrobudowa laat in een reactie weten dat het verzoek om uitbetaling van de bankgarantie volledig ongegrond is.

Reageer op dit artikel