nieuws

Financieel zwaar jaar zet Hendriks op verlies

bouwbreed Premium

Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft afgelopen jaar een verlies van 4,7 miljoen euro moeten incasseren. De Brabantse bouwer moest bovendien een flinke omzetdaling slikken.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Hendriks. Algemeen directeur Lambèr Hendriks noemt 2011 in een toelichting op de cijfers “een financieel zwaar jaar”.

De opbrengsten daalden met bijna 30 procent, van 103 miljoen in 2010 tot 73,3 miljoen vorig jaar. Hendriks had weliswaar rekening gehouden met een terugval, maar niet van deze omvang. “Het activiteitenniveau van 73 miljoen is een stuk lager dan verwacht”, aldus de directeur.

De daling is volgens hem het gevolg van “de woningverkoop, die nagenoeg stillag, waardoor projecten veel later startten”. Ook werd het ontwikkelende bouwbedrijf getroffen door stagnatie op een groot project en bleef het zitten met “opgeleverde, maar nog niet verkochte woningen”.

De omzetdaling deed zich voor bij zowel de bouw als de ontwikkelingsactiviteiten. De bouwbedrijven waren in 2011 goed voor een omzet van 38 miljoen, 31 procent minder dan het jaar ervoor. De opbrengsten uit projectontwikkeling zakten eveneens met 31 procent, tot ruim 26 miljoen. De installatiepoot handhaafde zich op een omzetniveau van 8,6 miljoen.

Onder aan de streep hield Hendriks Bouw en Ontwikkeling een verlies over van 4,7 miljoen euro. Het concern belandde volgens de directeur in de rode cijfers door afwaardering van de grondvoorraad en verkoopprijzen voor de voorraad onverkochte woningen.

Daarnaast moest de onderneming uit Oss extra kosten maken door een reorganisatie. Hendriks nam vorig jaar vanwege de krimpende markt afscheid van ongeveer 50 medewerkers. Het bedrijf heeft daardoor momenteel nog 240 werknemers op de loonlijst staan.

Hendriks benadrukt dat ondanks het moeilijke jaar de onderneming financieel gezond is. Daarbij wijst hij op de solvabiliteit van 30 procent. “Dit is een gezonde financiële basis om verder op te bouwen richting de toekomst”, aldus de topman. “In 2012 gaat de aandacht vooral uit naar het vullen van de orderportefeuille voor 2013-2014 en het verkopen van woningen. Voor dit jaar verwachten we een activiteitenniveau van ongeveer 77 miljoen te halen.”

Reageer op dit artikel