nieuws

Driekwart ondernemers vindt dat banken hen kapot maakt

bouwbreed

Banken maken het bedrijfsleven kapot door het beperken van de kredietverlening. Dat vindt ruim driekwart van de ondernemers.

Volgens onderzoek van kredietspecialist Graydon kreeg 85 procent van de ondernemers vergeleken met vorig jaar moeilijker krediet bij de banken.

Graydon verwacht dat bedrijven daardoor nog meer gaan leunen op hun leveranciers middels leverancierskredieten. “Een gratis lening”, meent aldus Gertjan Kaart, algemeen directeur Graydon Nederland. “Want zelfs over het bedrag dat te laat wordt betaald, rekent het bedrijfsleven zelden tot nooit rente.”

Achteraf betalen wordt een kredietvorm die volgens hem steeds belangrijker wordt. “Bedrijven die elkaar op rekening leveren, vormen samen al decennia lang de grootste bank van Nederland.”

De Nederlandsche Bank voorspelde eerder dit jaar al een teruglopende vraag naar bankkredieten. Ook constateerde de centrale bank dat voor het derde kwartaal op rij de criteria voor leningen aan bedrijven licht zijn aangescherpt. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zijn daarvan de dupe. De leningscriteria voor grote bedrijven zijn niet aangescherpt. De marges die banken hanteren voor leningen voor risicovolle branches, zoals de bouw, zijn volgens DNB gestegen.

Reageer op dit artikel