nieuws

De dooie mus

bouwbreed

De wereld van de haute financeblijft toch elke keer weer verrassen. Zo is bijvoorbeeld de Amerikaanse stad San Bernardino in Californië failliet gegaan. Er zit nog maar 150.000 dollar in kas. In dezelfde staat gingen Stockton en Mammoth Lake ook al failliet. Eerder was Vallejo al bankroet. Gevolg twee derde van de waarde van de […]

De wereld van de haute financeblijft toch elke keer weer verrassen. Zo is bijvoorbeeld de Amerikaanse stad San Bernardino in Californië failliet gegaan. Er zit nog maar 150.000 dollar in kas. In dezelfde staat gingen Stockton en Mammoth Lake ook al failliet. Eerder was Vallejo al bankroet. Gevolg twee derde van de waarde van de huizen daar is verdampt.

Opmerkelijk genoeg is de oorzaak van de faillissementen nagenoeg gelijk aan de redenen waarom veel Nederlandse steden het zwaar hebben, de crisis op de woningmarkt en daardoor minder inkomsten uit gronden.

In Nederland lijkt het de overheden betreft zo’n vaart niet te lopen dat er faillissementen worden uitgesproken. Maar neem bijvoorbeeld de corporatiesector waar derivaten in ieder geval Vestia in de problemen heeft gebracht.

Nu blijkt echter dat niet alleen de corporatiesector dit soort financiële transacties heeft uitgevoerd, maar ook de watersector. Althans waterschap Brabantse Delta dat dankzij switchtransacties tientallen miljoenen dreigt te verliezen, zowel rechtstreeks als via de deelneming in Slibverwerking Noord-Brabant.

In Nederland hebben we het gelukkig goed geregeld. Politici, corporatiebestuurders, waterschapsbestuurders en bankiers kunnen hier doodleuk aanklungelen, de belastingbetaler rukt wel weer noodgedwongen de portemonnee. En we klungelen weer rustig verder soms zelfs al in verkiezingsprogramma’s.

Niet voor niets missen oud-milieuministers Nijpels en Winsemius node liberale empatthie met natuur en milieu bij de VVD.

Na de verkiezingen zal het dan ook spannend worden. Veel partijen begrijpen inmiddels dat de bouw geholpen moet worden omdat de consequenties van een teloorgaande bouwsector ook macro ingrijpend zijn. Dat er maatregelen in de verkiezingsprogramma’s staan die weinig kosten, is ook begrijpelijk. Er moet immers voldaan worden aan de Europese afspraken. Maar in hoeverre de wel genoemde maatregelen ooit tot beleid worden verheven, is de grote vraag. Eén dooie mus in de hand is bepaald niet beter dan tien levende in de lucht.

Reageer op dit artikel