nieuws

Bouwers dragen sleutel over aan Rijksmuseum

bouwbreed

De aannemers verlaten het Rijksmuseum. Na een bijna tien jaar durende verbouwing is de sleutel van de nationale schatkamer gisteren aan het museum overgedragen. De inrichting kan beginnen, over zo’n driekwart jaar mogen de eerste bezoekers naar binnen.

De meest in het oog springende ingreep van de verbouwing is het leeghalen van de binnenhoven. Die zijn in de jaren ’60 wegens ruimtegebrek volgebouwd. Nu alle toevoegingen van na Cuypers zijn verwijderd dringt daglicht diep in het gebouw door. Zo diep dat architecten Cruz y Ortiz twee grote kroonluchters of chandeliers in de binnenplaatsen lieten ophangen. Die temperen niet alleen de lichtinval, maar hebben ook een gunstig effect op de akoestiek. De chandeliers zijn bouwwerken op zich. De buitenste van de drie in elkaar vallende rechthoeken heeft het formaat van een flinke gymzaal.

Door het openbreken van de binnenhoven baadt ook de beruchte onderdoorgang door het hart van het museum in een zee van licht.

In de eregalerij, de grote zaal in het hart van het museum waar de topstukken hangen van Rembrandt, Jan Steen, Frans Hals en de andere 17de eeuwse meesters hangen, verwijderden de restauratieschilders en stukadoors hun steigers. Alles lijkt klaar om de Nachtwacht weer op zijn vertrouwde plek te hangen.

Wanneer het meesterwerk van Rembrandt die route aflegt is nog niet bekend. Evenmin als de precieze openingsdatum van het museum vaststaat. Ergens in het volgend voorjaar zal het zijn.

> pagina 5: ‘herfundering onderdoorgang hét spektakelstuk’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels