nieuws

Bouw eerste sector met nieuwe piek faillissementen

bouwbreed

De bouw is de eerste sector waarbij het aantal faillissementen de laatste maanden hoger ligt dan eerder in de crisis. Dat constateert ABN Amro.

De bouw reageert langzamer maar wel heftiger op de economische malaise, blijkt uit de studie van het Economisch Bureau van de bank. Ruim een half jaar nadat andere sectoren in het begin van de crisis hun faillissementen zagen toenemen, gingen de faillissementen in de bouw omhoog. De tijdspanne tussen dal en piek in het aantal bouwfaillissementen bedroeg 25 maanden. Ondanks de trage aanloop is de bouw nu de eerste sector waarbij het aantal faillissementen de laatste maanden boven de eerste piek van begin 2010 uitkomt. Na 2010 was er even sprake van een daling.

De bank verwacht verdere problemen voor de bouw en is ook pessimistisch over het aantal (oude en nieuwe) woningen dat verkocht zal worden de komende jaren. Dat blijft fors dalen. De woningprijzen zullen dit jaar nog eens 6 procent zakken en volgend jaar nog eens 8 procent.

Het Economisch Bureau van bank voorspelt over alle sectoren gemeten dit jaar 20 procent meer faillissementen. Hoewel bedrijven flink gaan besparen op hun kosten, zullen de financiële kengetallen van de meeste bedrijven verslechteren.

Reageer op dit artikel