nieuws

Bassins tuinders dynamisch inzetten bij wateroverlast

bouwbreed

In Westland start een proef om waterbassins voor tuinders bij naderende buien preventief te legen op de boezem. Zo hoopt Hoogheemraadschap van Delfland pieken in de waterafvoer beter te kunnen opvangen.

De praktijkproef start met het bassin van één tuinder. Van Lans in Maasdijk heeft voor de bevloeiing van zijn trostomaten een bassin van 20.000 kuub water naast zijn kassen staan. De sloot ernaast kan dagelijks niet meer dan 10 procent daarvan verwerken zonder dat hij overloopt of er elders in de Oranjepolder problemen ontstaan. Er moet dus flink geanticipeerd worden op weersverwachtingen om het bassin op tijd beschikbaar te hebben voor de opvang van regenwater bij zware buien. Adviesbureau Nelen Schuurmans ontwikkelt momenteel een informatiesysteem met sensoren dat peilgegevens in sloten, boezem en bassin combineert met de weersverwachting en de waterbehoefte in de kassen. Het systeem kijkt vijf dagen vooruit en stuurt aan de hand daarvan de pompen en kleppen aan. De watervoorziening van de tuinders mag uiteraard niet in gevaar komen als een bui toch overdrijft of in een naastgelegen polder valt. In september moet het systeem operationeel zijn. De proef loopt tot eind 2013. Als de resultaten goed zijn hoopt Hoogheemraadschap

Delfland gaat ervan uit dat een stuk of vijftien tuinders aanhaken en ook hun bassins dynamisch gaan beheren. Dan kan het systeem volgens een woordvoerder echt een bijdrage leveren aan de bestrijding van de wateroverlast in het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Een klankbordgoep van meerdere tuinders kijkt mee tijdens de proef.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels