nieuws

Amsterdam gaat door met tweede fase Amstelkwartier

bouwbreed

Amsterdam heeft besloten het terrein van Alliander in Overamstel aan te kopen. Daarmee kan de tweede fase van de wijk Amstelkwartier doorgaan.

Op de plek waar tot in de jaren zestig van de vorige eeuw de Zuidergasfabriek haar werk deed, zal vanaf 2015 de tweede fase van Amstelkwartier gebouwd worden. Voordat dit van start kan gaan, moet wel eerst de bodem gesaneerd worden. Die is door de gasfabriek behoorlijk verontreinigd.

Volgens de gemeente is de verontreiniging niet gevaarlijk voor mens en milieu. Er moet echter wel iets aan gedaan worden om duurzaam gebruik van het terrein te verzekeren.

September vorig jaar is de eerste fase al gestart. Daarbij gaat het om 900 woningen, een hotel en een brede school. Aan de Amstel wordt een park gerealiseerd. Daarin komen horecavoorzieningen en een jachthaven. Ook is er plaats voor een drijvend zwembad waarvoor de gemeente nog ondernemers zoekt.

In de tweede fase gaat het om zo’n 3000 woningen en een tweede park. Na de aankoop, waarmee het college van burgemeester en wethouders nu heeft ingestemd, moet er nog het nodige gebeuren. Behalve de noodzakelijke bodemsanering, zal een aantal gebouwen op het terrein gesloopt moeten worden.

Buurtpark

In het plan voor de wijk streeft de gemeente ernaar om de monumentale bomen en gebouwen in het gebied te behouden. Het gaat dan om de watertoren waar rondomheen nu een buurtpark is gedacht, het ingenieurshuis en twee gasverdeelstations. In totaal komen er ruim 4000 woningen in Amstelkwartier.

Reageer op dit artikel