nieuws

Aannemer duurder uit met nieuw ontslagrecht

bouwbreed

Wachten met het ontslaan van werknemers tot het makkelijker wordt, levert bouwbedrijven niets op.

Gouden handdruk in de bouw al jaren relatief laag

Dat zeggen verschillende deskundigen tegen Cobouw. Een meerderheid in de Tweede Kamer doet opnieuw een poging de ontslagregels te versoepelen. Procedures duren te lang, zijn te ingewikkeld én te duur, voeren zij aan. Minister Kamp sloot zich daarbij aan en kwam voor de zomer met een opzet. In 2014 kunnen de nieuwe regels ingaan.

Ondernemers verkeren ondertussen in onzekerheid: wat is goedkoper? Nu werknemers ontslaan of wachten. “Ik krijg die vraag de laatste tijd vaker”, zegt Maarten van Gelderen, al bijna twintig arbeidsrechtadvocaat. Hij adviseert ondernemers ‘gewoon’ te reorganiseren en vermoedt dat van het voorstel van de minister weinig overblijft. “Ongetwijfeld komt er een moment dat de afweging om te wachten op soepeler ontslagrecht interessant wordt, maar nu is dat zinloos. Tegen de tijd dat er nieuwe regels zijn, heb je als bedrijf al zoveel loonkosten gemaakt.”

Onverstandig

Willem Bouwens, hoogleraar sociaal recht aan de Vrije Univesiteit Amsterdam is het daar helemaal mee eens. “Speculeren op een wetswijziging is, zeker met de onzekere verkiezingsuitslag, onverstandig.” Als aannemers al twijfelen, dan kunnen ze beter doorgaan met saneren, vervolgt de hoogleraar. “Het voorgestelde ontslagrecht pakt in veel gevallen duurder uit voor werkgevers. Zij zijn straks namelijk standaard een transitievergoeding van een kwart maandsalaris per dienstjaar verschuldigd en draaien tot zes maanden op voor de WW-uitkering van de werknemer. Nu zijn zij vaak geen ontslagvergoeding verschuldigd en hoeven zij de WW niet te betalen.”

Een ‘ontsla-stop’ invoeren is ook om andere redenen zinloos voor aannemers. Zo duur is het ontslaan van een bouwvakker niet, bleek al uit een onderzoek van de Universiteit in Amsterdam in 2007. Toen kostte een bouwvakker losweken gemiddeld 12.300 euro. Alleen een horecamedewerker was minder duur.

De tijden zijn nauwelijks veranderd, concludeert Marius Winter, directeur van W&P belastingadviseurs (noemt zich ook Gouden Handdrukspecialist). “De ontslagvergoedingen in de banken- en verzekeringswereld zijn hoger.” Wachten op goedkopere ‘ontslagtijden’ schiet ook volgens hem niet op. “Dat plan van Kamp gaat het nooit halen.” Hij zou weleens gelijk kunnen krijgen. Wetenschappers, werkgevers en vakbonden maken stuk voor stuk gehakt van de plannen.

Reageer op dit artikel