nieuws

Zwaar kraanwerk op houten matten

bouwbreed

De Duitse ommezwaai naar schone energiebronnen speelt August Oude Hengel in de kaart. Wie dwars door de velden leidingen wil aanleggen, kan zijn houten schotten uitstekend gebruiken. Steeds zwaarder wordt het ingezette materieel.

August Oude Hengel voorziet een sterke groei in de vraag naar zijn houten schotten vanwege de Duitse afkeer tegen kernenergie. De Twentse ondernemer werkt aan de oprichting van vestiging nummer drie even ten zuiden van het Ruhrgebied.

“Duitsland investeert 65 miljard euro om bij de stroomopwekking een alternatief te hebben van de afgeschreven nucleaire energie. De opties zijn gas, wind en zon. Daarbij komt nog dat Nederland pretendeert draaischijf te worden voor de distributie van aardgas. Wat heb je daarvoor nodig? Leidingen. Veel leidingen, die meestal door moeilijk toegankelijke velden gaan. Bij de aanleg worden steeds grotere kranen gebruikt en dan komen onze houten schotten goed van pas. Ze verdelen op de zachte grond de druk.”

Oude Hengel (38) stond in 2007 aan de basis van de oprichting van de firma GTP, Guyana Timber Product. Jaarlijks haalde de man uit Ootmarsum met zijn bedrijf zo’n vijf miljoen euro uit de markt. Geleverd worden zowel harde tropische houtsoorten als Greenheart en Wamara als eiken uit Oost-Europa. Op het programma staan balken van 70 millimeter voor bouwstraten waarop licht materieel komt, zeg tot een aslast van tien ton. Over wat de Duitsers baggermatratzen en de Engelsen mats noemen, kunnen bij een dikte van 150 millimeter al machines van veertig ton. Voor het nog zwaardere werk worden schotten van 20 centimeter toegepast. De prijzen variëren van 200 tot 4000 euro per stuk.

Koop

De activiteiten van GTP zijn sinds kort overgeheveld naar de Gmbh Ko-Mats, waarover Oude Hengel samen met zijn oude concurrent Ferry Schouwenaar (55) de directie voert. De nieuwe naam past bij de verhuizing naar Gildehaus, naar een bedrijventerrein pal aan de snelweg enkele honderden meters over de grens bij Twente. Schouwenaar was mede-eigenaar van Welex uit Lexmond. Op het kantoor wordt koffie geschonken uit kopjes met het logo van Koop Grondbemaling. Geen toeval, want Koop is een van de financiers van de onderneming.

Uitvalsbasis

Naast de vestiging in Gildehaus heeft Ko-Mats in het noorden van Duitsland een uitvalsbasis in Wiefelstede bij Oldenburg. Met de uitbreiding even ten zuiden van het Ruhrgebied, waarschijnlijk op de rand van het bosrijke Sauerland, is Duitsland goed afgedekt. Voor Nederland wordt gedacht aan een nieuwe vestiging in de regio Rotterdam.

Vanaf dit voorjaar neemt Ko-Mats, tot dusverre vooral handelaar, de productie van de schotten zelf ter hand. “We hebben een beest van een machine gekocht, gemaakt geheel naar onze wensen. Technisch een topper. Daardoor zijn we in staat met losse balken te werken, naald of eik, Latijns-Amerikaans of Afrikaans. Wat de klant ook maar wil hebben. Onze schotten zijn de koop en te huur. Eventueel kopen we de schotten weer terug.”

Oude Hengel ziet het gebruik van houten schotten als een groeimarkt. De infrabouwers zetten steeds zwaarder materieel in en dat speelt een bedrijf als Ko-Mat in de kaart. De producten vinden internationaal hun weg naar de bouwers van tijdelijke transportwegen, funderingsbedrijven en baggeraars aan de slag op haventerreinen. Vergeet ook niet de kraanschotten voor de bouwers van windparken en de zware takelindustrie. Nederland en België nemen ieder een vijfde van de schotten af, Duitsland 40 procent. De rest vindt zijn bestemming elders in de wereld.

“Opdrachtgevers als de fabrikant van windturbines Enercon, dat molens levert voor het grote park bij Urk, stellen hoge eisen aan de veiligheid. Willen voor de kranen een stabiele ondergrond en vragen daarom stevige draglineschotten. Je wilt graag de druk spreiden als je werkt met een kraan van 300 tot 400 ton. Vanwege de veiligheidseisen werkt Ko-Mats nauw samen met de windmolenindustrie en is in overleg met de fabrikanten een speciale draglineschot ontwikkeld. Geen materiaal dat de steeds zwaardere pieklasten beter kan opvangen dan hout. Staal heeft nu eenmaal andere fysieke eigenschappen.”

Reageer op dit artikel