nieuws

Zeven van tien koplopers voeren hun omzet op

bouwbreed

Van de tien grootste bouwondernemingen in ons land wisten er vorig jaar zeven de omzet op te voeren. Daarmee presteren ze beter dan in de twee jaren ervoor, toen telkens maar drie van de tien concerns een omzetstijging wisten te boeken. In 2011 zagen alleen nog Heijmans, Strukton en Van Wijnen de opbrengsten afnemen. Heijmans […]

Van de tien grootste bouwondernemingen in ons land wisten er vorig jaar zeven de omzet op te voeren. Daarmee presteren ze beter dan in de twee jaren ervoor, toen telkens maar drie van de tien concerns een omzetstijging wisten te boeken.

In 2011 zagen alleen nog Heijmans, Strukton en Van Wijnen de opbrengsten afnemen. Heijmans leverde 319 miljoen in, Strukton 119 miljoen en Van Wijnen 24 miljoen. Met 12 procent kende Heijmans relatief gezien de grootste terugval. Dat is op zich niet verwonderlijk; de Brabantse aannemer is al jaren actief bezig om zijn omvang terug te schroeven. Dat doet ze door het afstoten van bedrijfsonderdelen, maar ook door een striktere focus op alleen Nederland en België.

Meeste vooruitgang in 2011 boekte Volker Wessels met een omzetstijging van 12 procent. Baggeraar Van Oord deed het met een toename van 8,6 procent ook goed.

Beste

Wordt 2011 vergeleken met topjaar 2008, het laatste jaar voor de crisis echt vat kreeg op de bouwsector, dan komt Boskalis met een groei van 33 procent veruit het beste uit de bus. Het Papendrechtse baggerconcern dankt de stijging vooral aan de overname van maritiem dienstverlener Smit in 2010.

Heijmans verloor in dezelfde periode ruim 53 procent van zijn omzet, hetgeen in absolute getallen neerkomt op 1,2 miljard. Geen enkele ander bouwconcern leverde zoveel in. BAM, al jaren de grootste bouwonderneming van Nederland, zag zijn omzet in de afgelopen drie jaar met 915 miljoen teruglopen, oftewel 10 procent.

Behalve Boskalis slaagden ook Dura Vermeer en Strukton erin in de afgelopen crisisjaren de omzet op te voeren, zij het beperkt. Dura behaalde in 2011 32 miljoen meer opbrengsten dan in 2008; Strukton 69 miljoen.

Nettowinst

Net als de omzet, steeg ook de nettowinst van het tiental bouwconcerns. Kostenbesparingen, een selectiever aannemingsbeleid en scherper projectmanagement leidden tot een toename van de winst met bijna 9 procent tot 615 miljoen.

Volker Wessels, Boskalis, Heijmans, Van Oord en Van Wijnen wisten geen vooruitgang te boeken; ze werden geconfronteerd met een winstdaling. Heijmans boekte als enige een negatief resultaat, van 37,6 miljoen. De Brabanders zijn daarmee veruit de slechts renderende bouwer in de top 10. Over de afgelopen vier jaar leed Heijmans zelfs bijna 100 miljoen verlies. Alleen Boskalis, Strukton en Dura Vermeer presteerden in 2011 beter dan in topjaar 2008. Over de gehele linie nam de winst in de echter met dik 23 procent af. Als de, doorgaans zeer winstgevende, baggerbedrijven buiten beschouwing worden gelaten, komt de daling zelfs uit op 37 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels