nieuws

Waterbouwer Van den Herik kiest ruime sop

bouwbreed Premium

Van den Herik zoekt groei in werken voor zijn zeevarende vloot. In Europa en als het even kan ook daarbuiten.

In het jaarverslag van het Sliedrechtse waterbouwbedrijf over 2011 verklaart de directie voort te willen bouwen op de ontwikkeling die het bedrijf in deze markt doormaakt.

De totale omzet in 2011 kwam uit op 58,7 miljoen euro (2010: 54 miljoen euro). De winst na belastingen was 2,7 procent van de omzet, iets (0,2 procent) minder dan in 2010. Het rendement zou hoger zijn uitgekomen als weersinvloeden en “planningseffecten door contractvormen”, in de eerste twee kwartalen van het jaar niet hadden gezorgd voor een tijdelijke onderbezetting.

Investeringen ter waarde van 8 miljoen euro door Van den Herik Materieel weerspiegelen de ambities om de focus zeewaarts te verleggen. Diverse schepen in de vloot worden omgebouwd tot zeeschepen. Andere zeegaande schepen worden aan de vloot toegevoegd. Zoals een ponton met een 130-tons hydraulische kraan.

Ook is de zeegaande sleephopperzuiger Christophorus van het bedrijf geschikt gemaakt voor een langduriger verblijf aan boord en voorzien van een grotere pompcapaciteit. Dat komt van pas bij het uitvoeren van strandsuppleties. De bouw van een nieuwe, grotere zeegaande sleephopperzuiger staat op het programma.

De strategie om te groeien als zeegaande waterbouwer vergt ook een uitbreiding van het werkgebied buiten Europa, meent de directie. West-Afrika was een optie. Het bedrijf heeft activiteiten ontplooit in Mali. Maar de politieke onrust zit een vervolg daar voorlopig in de weg. Het jaar 2011 is benut voor de uitvoering van een interne studie naar de gevolgen van de investeringsplannen op de organisatie en bedrijfsstructuur.

Het bedrijf werkt in zijn buitenlandse vestigingen zoveel mogelijk met lokaal personeel. Voor een aantal Nederlandse medewerkers kan internationalisering betekenen dat men vaker voor een langere periode van huis is.

Contracten

Op de binnenlandse markt ziet het bedrijf de trend doorzetten van grotere en geclusterde contracten. Van den Herik kan verschillende rollen aannemen om voor de op de markt komende contracten in aanmerking te komen. Hoofdaannemer, partner of ketenpartner: het zijn allemaal mogelijkheden, onderstreept de directie. “Telkens afhankelijk van de situatie van het aan te besteden project.”

Van den Herik noemt zichzelf op deze binnenlandse markt wisselend succesvol. Een nadeel blijkt dat de prijzen onder druk staan.

Het bedrijf begon in 2012 met een orderboek van 90 miljoen euro. Het voor dit jaar gepland staande werk was op dat moment goed voor 40 miljoen euro.

Van den Herik is onderdeel van de Prins Aanneming Maatschappij. Diezette in totaal 100 miljoen euro om (2010: 96 miljoen euro).

Reageer op dit artikel