nieuws

Voordelige verankering buitenspel door vibraties

bouwbreed

De historische walkade in Heerenveen wordt door middel van schroefinjectie verankerd. De keuze voor deze duurdere oplossing maakte Beens Groep uit Genemuiden nadat bleek dat het aanbrengen van klapankers voor onaanvaardbare trillingen zorgden. Het werk lag vanwege een meningsverschil over de kosten maanden stil.

Kl apankers worden met standaard gereedschap trillend de grond in gebracht. Bij de gewenste ankerdiepte wordt de drijfstang verwijderd. Het anker kantelt door de trekkracht aan de stang en is direct belastbaar. Door de harde zandlaag in Heerenveen overschreden de optredende vibraties echter de vooraf vastgestelde waarden. ‘‘We hebben op verschillende locaties en met diverse materiaalstukken pogingen ondernomen, maar geen enkele plek bleek geschikt voor de klapankers. Deze methode veroorzaakte door de ondergrond eenvoudigweg te veel trillingshinder”, legt woordvoerder Martin Boom van Beens Groep uit.

Boom vergelijkt de klapankers met schroefinjectieverankering (groutankers). ‘‘Een stalen ankerstang wordt met een vooraf berekende hoek met een boorkop trillingsvrij de grond ingedraaid. Het eerste gedeelte van de holle stang is poreus, het overige deel gesloten. Onder hoge druk wordt er vervolgens een groutmengsel geïnjecteerd.” Door de gaten komt het mengsel uit de staaf, vermengt zich met de grond en zet uit. ‘‘De uitgeharde groutprop zorgt voor de benodigde berekende weerstand en wordt in de g rond tot anker gevormd. De trillingshinder is nu verwaarloosbaar klein.”

Afhankelijk van de diepte van de draagkrachtige zandlaag worden in Heerenveen staven met een lengte van tussen de 15 en 25 meter de grond ingedraaid. Naar schatting zijn er zo’n driehonderd ankers nodig voor 800 meter walkade. De schroefinjectie wordt nu in hoog tempo ingezet.

Door de keuze voor groutankers valt wel een belangrijk synergievoordeel weg. ‘‘Met klapankers konden alle d oor ons te verrichten werkzaamheden met de inzet van één funderingsmachine worden gerealiseerd. Hierop was ook onze scherpe inschrijving gebaseerd.”

Advies

De aan wezigheid van de harde zandlaag onder de walkade was bij de betrokken partijen bekend. Dat blijkt ook uit het advies van ingenieursbureau Oranjewoud. Het aanbrengen van een langere onverankerde damwand zou voor te veel trillingshinder zorgen voor de op palen en staal gefundeerde nabije historische panden. Een verankerde damwand bleek noodzakelijk. De wijze van verankering maakt geen deel uit van het onderzoek van Oranjewoud, stelt een woordvoerder van het ingenieursbureau. ‘‘Vijf jaar geleden hebben wij een vooronderzoek gedaan. Daarna heeft de contractvorming en engineering plaatsgevonden. Oranjewoud was hier niet bij betrokken. Ook niet bij een eventuele keuze van ankers.”

Beens Groep adviseerde na het monitoren van de trillingen om niet langer klapankers in te zetten. Gemeente en leverancier JLD International uit Edam trokken de opvatting nog in twijfel, maar kwamen ter plaatse tot dezelfde conclusie. ‘‘Dit is niet het juiste anker voor deze locatie.”

De meerkosten – uitvoeringswijzigingen en een stagnatievergoeding – liggen op circa 400.000 euro. Martin Boom van Beens Groep: ‘‘Daar ligt natuurlijk ook de pijn in deze discussie. Door de inzet van schroefinjectieverankering is het synergievoordeel met klapankers weggevallen. Er moet speciaal materieel worden ingezet. Bovendien wordt het project in fases uitgevoerd, waardoor er veel met machines heen en weer wordt gesleept. Dat werkt kostenverhogend en productievertragend.”

Reageer op dit artikel