nieuws

Volker Wessels schrapt nog eens 169 banen

bouwbreed Premium

Volker Wessels schrapt bij twee dochterbedrijven nog eens in totaal 169 arbeidsplaatsen. Het gaat om 49 banen bij Volker Stevin Materieel (VSM) en 120 bij Volker Rail.

De bedrijven zien zich genoodzaakt in te grijpen vanwege de aanhoudende malaise in de bouw en sombere economische verwachtingen.

Recentelijk werd al bekend dat Volker Wessels banen schrapt bij dochters De Bonth van Hulten, Visser & Smit Hanab en betonbedrijf Westo. In totaal gaat het bij deze ondernemingen om een kleine honderd arbeidsplaatsen.

Vakbonden lieten vrijdag weten dat met de directie van VSM gesproken is over een sociaal plan, maar dat dat niet geleid heeft tot een akkoord. Sterker nog, FNV Bouw, CNV Vakmensen en Het Zwarte Corps zijn ronduit boos op het bedrijf. Ze vinden dat VSM de “volledige rekening” van de reorganisatie bij de medewerkers neerlegt.

“Het enige dat de onderneming doet is de betreffende mensen met een minimale vergoeding het bos in sturen”, zegt Brigitte Staal van CNV Vakmensen. Volgens haar is werknemers een ontslagvergoeding van 0,6 keer de kantonrechterformule geboden. Bonden sluiten acties niet uit.

De reorganisaties bij Visser & Smit Hanab, Bonth van Hulten en Westo stuitten ook al op onbegrip bij de bonden.

Erg verheugd over de ingrepen bij Volker Rail zijn ze ook al niet. In 2008 en 2009 gingen daar al 380 arbeidsplaatsen verloren. “Nu alweer een reorganisatie”, laat Egon Groen van FNV Bondgenoten weten. “Blijkbaar is er in al die jaren nog niets veranderd.”

Op 6 juli gaan de bonden met de directie van Volker Rail om de tafel om tot een sociaal plan te komen.

Dorien Wietsma van Volker Wessels laat weten dat de sanering bij VSM onvermijdelijk is. “Als gevolg van de gedaalde omzet in de bouwsector, hebben ook de toeleverende bedrijven het moeilijk. Dit geldt ook voor VSM. Er is sprake van tenminste 40 procent minder omzet. Dit brengt met zich mee dat wij helaas te weinig werk hebben voor al onze medewerkers. Wij hebben voor een aantal mensen nieuwe functies gevonden, maar dat geldt helaas niet voor iedereen”, aldus Wietsma.

Zij benadrukt dat de gesprekken met de bonden zeer serieus worden genomen. Vanwege de decentrale organisatie worden die door de dochterbedrijven zelf gevoerd.

Reageer op dit artikel