nieuws

Vlieger als bron van elektriciteit

bouwbreed

Een vlieger die op 1000 meter hoogte elektriciteit opwekt door het afrollen van de kabel. Wubbo Ockels demonstreert vrijdag en zaterdag een prototype op de Maasvlakte.

De vlieger is in de plaats gekomen van de laddermolen waarmee Nederlands eerste astronaut eerder experimenteerde. Deze techniek is simpeler en benut, evenals de laddermolen, de veel hogere windsnelheden op grote hoogte. Zelfs op dagen dat het op het maaiveld windstil is, staat er op grote hoogte voldoende wind om de vlieger zijn werk te laten doen.

De vlieger is een aangepaste kite van 25 vierkante meter die achtjes draait door de lucht. Hij wordt bestuurd door een robot dicht onder de vlieger, die de stuurkabels voortdurend met kleine liertjes intrekt of laat vieren. Dat gebeurt automatisch op basis van de gegevens die sensoren op de vlieger zelf doorseinen.

Met zijn manoeuvres trekt de vlieger de 1000 meter lange hoofdkabel van een trommel die een generator in beweging zet die zo’n 20 kilowatt aan elektriciteit opwekt. De kabel moet ook af en toe worden ingetrokken, maar dat gebeurt in een fase van de vlucht dat het minder energie kost en verbruikt niet meer dan 13,5 kilowatt. Als er rekening wordt gehouden met het spanningsverlies, blijft er volgens onderzoeksleider dr. Roland Schmehl ruim 4 kilowatt over. Een kite-centrale van 50 kilowatt is volgens Schmehl een heel realistisch scenario voor de nabije toekomst. Die kan de energie opwekken voor honderd huishoudens. De demonstratie op de Maasvlakte is bedoeld om interesse te wekken van het bedrijfsleven. Dat moet de techniek nu verder doorontwikkelen tot heuse vliegercentrales.

> pagina 11: kite power meer dan speeltje voor wubbo

Reageer op dit artikel