nieuws

Vlaams alternatief voor de kassei

bouwbreed

Natuursteen bestratingen leggen kan sneller, beter en onderhoudsvriendelijker als je de stenen op latjes legt. Dat claimt Van Camp Vlaanderen, dat momenteel de Keyserlei in Antwerpen belegt met zijn ecostone.

Ecostone op latjes houdt langer stand tegen verkeersgeweld

Stenen die in de centrale verkeersroute van de havenstad gaan, worden in de fabriek machinaal voorzien van twee uitsparingen. Die zorgen ervoor dat de stenen perfect vallen in de onderliggende latjes. “Daardoor zijn ze veel beter berekend op de horizontale belastingen”, legt Steven van Camp uit. “Die zijn de laatste decennia exponentieel toegenomen.”

Straatstenen worden al vijfhonderd jaar op dezelfde wijze gelegd, maar zijn niet berekend op zware vrachtauto’s en (sport)wagens met stuurbekrachtiging en ABS remsystemen. Of, zoals op de Keyserlei, op vijfhonderd stadsbussen per dag.

Latjes

Van Camp liet in het Antwerpse stadscentrum enkele proefstroken leggen met ecostone. Die hielden het beduidend beter onder het verkeersgeweld dan de klassieke stenen. De verklaring is dat bij de klassieke methode de steen alle kanten op kan bewegen bij remmen en optrekken van voertuigen. De latjes fungeren als afstandhouders, die de beweging van de stenen blokkeren.

Aanleg van het innovatieve Vlaamse wegdek is simpel. De latjes worden gelegd in het zandbed. Zijkanten en koppelingen worden vastgezet met stenen. De stratenmaker plaatst de stenen vervolgens op de latten. Tijdwinst boekt hij vooral doordat hij niet bij elke steen het zandbed hoeft aan te passen en niet hoeft te kappen.

Van Camp heeft inmiddels zo’n 70.000 vierkante meter gelegd met zijn geoctrooieerde bestratingstechniek. De ervaring leert dat het leggen ongeveer twee maal sneller gaat dan een klassieke natuursteen bestrating. “Mits het niet gaat om zeer kleine steentjes, want dan gaat het leggen van de latjes relatief meer tijd kosten.” Het is ook makkelijker. Natuursteenkasseien van de beste kwaliteit (klasse 2) mogen volgens de Europese norm EN 1342 afwijkingen van maximaal 15 millimeter vertonen op de nominale dikte. Dat maakt het werk tijdrovend, duur en voorbehouden aan gespecialiseerde vaklui.

Iedereen

In feite kan iedereen Ecostone leggen, kappen is niet nodig, de stenen komen op maat op de bouwplaats. Doordat steen slechts twee derde van de reguliere dikte hoeft te zijn, is besparing op grondstoffen en transport mogelijk. De latten zijn geproduceerd van gerecycleerd huishoudelijk plasticafval. Als het aan Van Camp ligt is de romantiek van wielerwedstrijden over kasseistroken spoedig verleden tijd. “Ecostone blijft gewoon op zijn plaats liggen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels