nieuws

Verbeterd ‘hamertje-tik’ geeft goed beeld funderingspalen

bouwbreed Premium

Nu er praktijkervaring is opgedaan en de kinderziektes zijn opgelost, blijkt dat met de vernieuwde hamertje-tikmethode funderingspalen nauwkeuriger kunnen worden doorgemeten. Hektec heeft inmiddels alle oude meetinstallaties compleet vervangen.

Het resultaat van een hamertje-tikmeting wordt sterk beïnvloed door manier waarop de onderzoeker in het veld te werk gaat. Hoe hard hij slaat, waar hij slaat, hoe hij zijn sensor positioneert, het is allemaal van invloed op het signaal dat terugkomt en dat iets moet vertellen over de staat van de funderingspaal. Dat is nog steeds zo bij de verbeterde installatie Sitpro die Profound twee jaar terug lanceerde. Maar nu er de nodige praktijkervaring mee is, blijkt volgens directeur Patrick IJnsen van Hektec dat de extra informatie die de nieuwe opstelling oplevert, heel waardevol is. “Het leidt niet tot meer of minder afkeur, maar we kunnen nu veel beter uitleggen wat er wel of niet deugt aan funderingspalen die we hebben doorgemeten.”

Het bedrijf uit Midden-Beemster heeft alle oude hamertje-tikopstellingen de deur uit gedaan en vervangen door de nieuwe Sitpro’s. Directeur Angela van Rietschoten van Profound wijst op het 3D-hulpmiddel dat is opgenomen. Daarmee kunnen gebruikers de optimale verhouding bepalen tussen diameter en lengte van de paal en de lengte van de benodigde klap voor een betrouwbare meting. Vooral bij heel dikke palen bleef het signaal volgens Van Rietschoten soms in de kop hangen als er een te lichte tik werd uitgedeeld. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat niet langer een lichte klap de voorkeur heeft. De CUR-aanbeveling mag wat haar betreft op dat punt worden aangepast.

Reageer op dit artikel