nieuws

Vákár ‘Constructeur van het jaar 2012’

bouwbreed Premium

Ingenieur László Vákár is verkozen tot ‘Constructeur van het jaar 2012’. Vákár ontving de onderscheiding van VNConstructeurs, de Betonvereniging en Bouwen met Staal op de Constructeursdag. “U bent een bijzonder inventief constructief ontwerper, met het lef en de vasthoudendheid om nieuwe concepten te bedenken, te optimaliseren en toe te passen”, aldus de jury. Vákár is […]

Ingenieur László Vákár is verkozen tot ‘Constructeur van het jaar 2012’. Vákár ontving de onderscheiding van VNConstructeurs, de Betonvereniging en Bouwen met Staal op de Constructeursdag.

“U bent een bijzonder inventief constructief ontwerper, met het lef en de vasthoudendheid om nieuwe concepten te bedenken, te optimaliseren en toe te passen”, aldus de jury. Vákár is bekend van onder meer de overkapping van het busstation tussen het Centraal Station en het IJ in Amsterdam. “Het budget was 54 procent van de kosten van een traditionele overkapping. Ik heb de bouwsom vrijwel gehalveerd door een efficiënte boogconstructie”, aldus Vákár. Hij maakte constructief gebruik van in situ koudgebogen glas voor de 360 meter lange, ongedilateerde kap. Door de vertraging van de Noord-Zuidlijn moet een kwart nog worden uitgevoerd.

Volgens Vákár is zijn ontwerp zeer geschikt voor het overkappen van autosnelwegen. “Het betaalt zichzelf terug door minder onderhoud, ongelukken, luchtverontreiniging en geluidsbelasting van de bouwgrond langs de weg”, zei Vákár. De onderscheiding‘Constructeur van het jaar’ werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Reageer op dit artikel