nieuws

Turbine op zee met nieuwe seal weer stevig verankerd

bouwbreed

Naar aanleiding van een probleem in de praktijk met groutafdichtingen rond windmolenpalen op zee heeft Trelleborg Infrastructure in Ridderkerk een nieuw type groutseal ontwikkeld. Deze gaat minimaal 15 jaar mee, in tegenstelling tot de oude, die op een levensduur van 24 uur was ontworpen.

De monopile, een enkele buis, en een driepoot zijn veelvoorkomende constructies waarop een turbine op zee wordt bevestigd. De keuze voor een systeem hangt onder andere af van de diepte en de bodemgesteldheid. Om de mast waarop de turbine wordt bevestigd goed en recht op de fundering in de zeebodem te verankeren, komt op de funderingspaal of palen een verbindingsstuk dat ongeveer 15 meter over de funderingspaal wordt geschoven. Op dit verbindingsstuk wordt de mast met de turbine bevestigd,

Om de verbinding voldoende stabiel te krijgen zodat deze gedurende vele jaren de krachten kan opvangen die de molen te verduren krijgt, vult de aannemer de ruimte tussen paal en verbindingsstuk over een hoogte van 10 meter op met een snel uithardend groutmengsel. Dit wordt van bovenaf in de ruimte tussen de twee buizen geïnjecteerd. De onderkant van het verbindingsstuk wordt afgesloten met een rubberen seal om het grout tegen te houden zolang dit nog niet is uitgehard. In de praktijk deed zich vorig jaar echter het probleem voor dat bepaalde groutmengels bleken te verpulveren en wegzakten. Hierdoor trad speling op tussen de buizen, die scheefstand van de windmolen veroorzaakte.

Groutseal

Trelleborg heeft nu voor nieuwe projecten een verbeterde groutseal ontwikkeld die de ruimte tussen de twee buizen aan de onderzijde blijvend helemaal afsluit. Ook als het grout na enkele jaren zou verpulveren, houdt de seal het op zijn plek en dat voor minimaal vijftien jaar, verzekert verkoop- en marketingdirecteur Ruud Bokhout van Trelleborg Infrastructure. Het bedrijf levert, afhankelijk van specifieke ontwerpcriteria die per windpark verschillen, zowel opblaasbare als passieve, zelfactiverende seals.

Reageer op dit artikel