nieuws

Ter Steege stunt op de Brouwery

bouwbreed

Ter Steege stunt op de Brouwery

Ter Steege Vastgoed brengt in Hengelo nieuw leven in de Brouwery. Woningen die een jaar geleden nog 340.000 euro moesten opbrengen, staan te koop voor een ton minder. Het certificaat van Koopgarant dient als pleister op de wonde.

Ter Steege Vastgoed trekt met Koopgarant de woningmarkt vlot. De ontwikkelaar duikt in Hengelo met nieuwbouw bijna een derde onder de prijs van een jaar geleden. Prima locatie. Even buiten het centrum van Hengelo, dicht bij het station. Op de plek waar Hengelo Bier in zijn gloriejaren meer gerstenat brouwde dan concurrent Grolsch. Het brouwhuis houdt de herinnering levend. “We maken van de nood een deugd”, zegt ontwikkelaar Kristian Makkinga van Ter Steege Vastgoed. “Koopgarant werkt verbazend goed. Zaterdag starten we in Hengelo met een open huis. Huis aan huis is geflyerd. De eerste opties zijn binnen.” Ter Steege Vastgoed maakt onderdeel uit van bouwgroep Ter Steege uit Rijssen. De focus ligt op binnenstedelijke ontwikkeling. Onder het motto: weilanden zijn voor de koeien. De ontwikkelaar probeert nieuw leven te brengen in een kleine 100 hectare aan stadse percelen, vooral in het oosten van het land.

In de eerste van drie fases van plan De Brouwery werden vorig jaar in Hengelo 97 woningen voltooid. De verkoop liep vanwege de crisis minder soepel dan gehoopt. Dus werd teruggeschakeld op de variant huren. Ruim vijftig panden kregen zo in relatief korte tijd toch bewoners. Op 35 nog te koop staande woningen wordt nu de formule Koopgarant toegepast. “De prijzen op De Brouwery variëren van 130.000 euro voor 70 vierkante meter, tot 240.000 euro. We bieden aan ver onder de marktprijs, hebben hoge verwachtingen. De woning van 240.000 euro – 170 vierkante meter groot – is afgeprijsd van 340.000 euro.” Sinds Ter Steege de licentie heeft om Koopgarant toe te passen, wordt het instrument ingezet op projecten in onder andere Nijverdal, Lelystad en Assen. In twee maanden werden zo ruim twintig woningen verkocht.

Makkinga: “Als je niets doet, blijft het geld in de stenen zitten. Als ontwikkelaar heb je liquiditeit nodig voor je nieuwe projecten.” De licenties voor Koopgarant worden afgegeven door de stichting Opmaat. De werkwijze was oorspronkelijk alleen bedoeld voor corporaties, waarvan 170 nu het middel gebruiken om woningen te verkopen.

“In 2008 zijn we voor het eerst met een ontwikkelaar in zee gegaan, Rabo Bouwfonds. Met als proefproject de City Campus Max in Utrecht”, kijkt directeur Rein Bakker van Opmaat terug. “Waar je tegenaan loopt zijn de fiscale regels, die voor corporaties anders zijn dan voor ontwikkelaars. Op basis van de ervaringen in Utrecht heeft juli vorig jaar een nieuw model zijn beslag gekregen, geschikt voor ontwikkelaars en vastgoedbeleggers.” Het aantal licentiehouders bij het particuliere bedrijfsleven nadert de tien en zal volgens Bakker verder geleidelijk groeien. Hij rekent niet op jaarlijks tientallen nieuwe partijen die van Koopgarant gebruik zullen maken. “We krijgen volop reacties en hebben met talrijke partijen gesproken. Velen vragen om aanpassingen. Nee, zeggen we dan, aan het model doen we beslist geen concessies.”

Deelnemers aan Koopgarant verzekeren kopers indien gewenst de woning weer terug te kopen, op basis van een vooraf vastgestelde formule. Die belofte maakt noodzakelijk dat de betrokken onderneming financieel stevig in zijn schoenen staat. Ontwikkelaars die in een tempo van hit en run hun geld willen verdienen, kunnen wat de stichting Opmaat betreft fluiten naar een licentie van Koopgarant.

Voorbeeld

Marktwaarde bij aankoop: 200.000

Korting 20 procent: -40.000

Koopprijs: 160.000

Marktwaarde bij terugkoop: 250.000

Deelwinst (70 procent) eigenaar: 35.000

Terugkoopprijs: 195.000

Kenmerken

Koper krijgt flinke korting op de marktwaarde van de woning

Volledige eigendom gaat over naar koper

Bij terugkoop vindt onafhankelijke taxatie plaats

Eigenaar krijgt 70 procent waardestijging

Reageer op dit artikel