nieuws

Stijging woningverkoop mei nog lang geen opleving

bouwbreed

Één zwaluw maakt nog geen zomer. Dat er in de maand mei van dit jaar 23 procent meer woningen zijn verkocht dan in de maand april, is geen reden tot optimisme.

Voor de crisis werden er met gemak 15.000 woningen per maand verkocht. Bestaande en nieuwe. Sinds begin 2009 schommelt het aantal rond de 10.000. Wel zijn de uitschieters groot. In december 2011 noteert het Kadaster bijvoorbeeld 13.000 woningen die van de hand zijn gedaan; in januari 2012 duikt dat naar 7.100. Een dieptepunt in de crisis

Daarna werd met horten en stoten weer de 10.000 gevonden. In mei stond de teller op 10.182 om precies te zijn.

De wiebelende cijfers zijn vooral een gevolg van de administratie. Aan het eind van het jaar is er altijd een piek. Alle verkopen worden in december nog even aangeleverd aan het Kadaster, die vervolgens op het laatste moment alles vastlegt. Een stijging van de verkopen van 40 procent ten opzichte van de maand ervoor, komt dan ook geregeld voor. Vaak gevolgd door een daling die maand erop.

Aan de andere kant: een dergelijke stijging van de woningverkopen in de maand mei is de laatste jaren niet voorgekomen. Wel is zomermaand juli een relatief goede verkoopmaand. Zou het dan toch? Iedereen is natuurlijk op zoek naar dat voor woningbouwers magische moment dat er een trendbreuk is en het dal wordt verlaten.

Als er sprake is van een opgaande weg, dan is die vooral voor de markt voor bestaande woningen. Ontwikkelaars wisten in mei net iets meer dan 900 woningen te verkopen. Een nieuw dieptepunt. Projectontwikkelaarsvereniging spreekt van dramatische toestanden op de Nederlandse nieuwbouwmarkt.

Overdrachtsbelasting

Bestaande woningen zijn relatief goedkoper geworden vanwege de lagere overdrachtsbelasting en de btw op nieuwbouw. Verder blijven de prijzen zakken. Een bestaande woning is 5 procent in prijs gezakt vergeleken met vorig jaar. Daarnaast zetten veel woningcorporaties extra woningen in de verkoop om hun liquiditeitspositie te versterken. Vaak zijn dat aantrekkelijk laaggeprijsde woningen.

Niet onbelangrijk is ook dat er eindelijk in politiek Den Haag een blauwdruk ligt om de hypotheekrenteaftrek te beperken voor nieuwe hypotheken. Zoals ook Neprom opmerkte, zou dit voor een opleving kunnen zorgen. Wie voor het eind van het jaar een woning koopt, kan nog profiteren van de volledige hypotheekrenteaftrek. Ook lijkt nu duidelijk dat de volledige aftrek sneeft. Die duidelijkheid hadden consumenten nodig.

Maar het is afwachten of er nu echt uit het dal kan worden geklommen. De meeste signalen wijzen er niet op. Zo blijft de gemiddelde koopsom dalen. Inmiddels wordt 228.000 euro voor een woning betaald. Dat was voor de crisis gemiddeld nog 260.000 euro. Gemiddeld wordt een hypotheek van 260.000 euro verkregen, tegen 300.000 euro medio 2008. Het aantal hypotheken daalt al ruim een jaar. Niets wijst nog om een structurele opleving.

Reageer op dit artikel