nieuws

Sphinxgebouw heeft 367 zonnepanelen

bouwbreed

Op het dak van het voormalige Sphinxgebouw, nu het Eiffelgebouw, zijn 367 zonnepanelen in gebruik genomen. Dat is zo’n 623 vierkante meter aan panelen. Die hebben een capaciteit van 90.000 kilowattuur. De kosten bedroegen een kwart miljoen euro.

De panelen zijn op jaarbasis goed voor een besparing op de uitstoot van CO 2van 40.000 kilo. Zij leveren stroom voor 45 huishoudens, ofwel 180 personen. De panelen moeten ook de gebruikers van de omliggende gebouwen van stroom gaan voorzien. Voor het zover is leveren ze energie aan het Informatiecentrum Belvédère en aan het elektriciteitsnet. De zonnepanelen hebben een technische levensduur van 25 jaar.

De gemeenteraad beslist na het zomerreces over de toekomst van het Sphinxgebouw, dat onderdeel uitmaakt van het plan Belvédère. Ook de nieuwbouw aan het naburige Lindenkruis in Maastricht wordt voorzien van 213 zonnepanelen, ofwel 362 vierkante meter met een capaciteit van 55.000 kilowattuur.

Reageer op dit artikel