nieuws

‘Reorganisatie Goldewijk was al veel eerder nodig’

bouwbreed

Goldewijk vraagt deze maand het ontslag aan voor zeventig van de 150 werknemers, de vijfde reorganisatie in een kleine drie jaar tijd. De directie had veel eerder en harder in moeten grijpen, vindt interim-manager Laurens Vellen.

Volgens de bedrijvendokter, die in maart de leiding van de Doetinchemse aannnemer overnam, had vooral de manier waarop de voormalige directie in de organisatie sneed beter gekund. “Er werd van onderaf gesneden. Het personeel op de bouwplaats verdween het eerst. Terwijl het probleem niet alleen daar zat.”

Ook de communicatie met de vakbonden liet te wensen over, analyseert de interim-manager. “Ik heb heel wat onderhandelingen met de vakbonden gevoerd. Daarbij heb ik gemerkt dat je goed moet communiceren, je moet ze voor vol aanzien. Als je dat niet doet, krijg je de bonden tegen je, komen er acties en publiciteit. Dat is hoe dan ook niet goed voor je bedrijf.”

De directie had hoe dan ook veel eerder in het bedrijf moeten snijden, vindt Vellen. “Toen ik hier kwam ging het geld harder de deur uit dan dat het binnenkwam. Goldewijk was nog ingericht op een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Men heeft te lang vastgehouden aan de strategie die het bedrijf groot heeft gemaakt: woningbouw in de meest complete zin van het woord. De gebouwen waren te groot en er was te veel staf en directie. Werk was er niet. Een groot deel van het personeel had al tijden niets te doen.”

Leiding

De laatste, volgens Vellen definitieve, reorganisatie van Goldewijk heeft daarom ook gevolgen voor de leiding van het bedrijf. Aandeelhouders Jozef en Nico Goldewijk legden hun directeursfunctie in maart al neer. Ook de overige vijf directieleden keren niet terug. “De leiding van het bedrijf komt in handen van één persoon. Het moet een mooie slanke onderneming worden.” Wie het bedrijf gaat leiden wordt nog bekeken. “Maar het zal in ieder geval iemand van buiten zijn.”

De reorganisatie zal eind dit jaar zijn afgerond, verwacht Vellen. Goldewijk is dan ingericht op een jaaromzet van circa 40 miljoen euro.

Reageer op dit artikel