nieuws

Renovatievloer geeft massief gevoel

bouwbreed

Voor renovatie en nieuwbouw brengt fabrikant Duofor de Combifor-vloer op de markt. Deze nieuwe snel aan te brengen vloer is een verdere ontwikkeling van de zwaluwstaartplaten die het bedrijf al langer levert.

Fabrikant Duofor zoekt proefprojecten voor zijn Combifor

Duofor combineert in zijn nieuwe vloertype de zwaluwstaartplaten met geïsoleerde stalen draagprofielen en isolatieplaten uit onder meer polystyreen. Een vierkante meter Combifor weegt ruim 110 kilo. In een standaarduitvoering heeft de vloer een Rc-waarde van 3 of 3,5. “Met een dikkere isolatieplaat is een Rc-waarde tot 4,5 te maken”, zegt Rob van Roosmalen van Duofor. Dat kan ook later door de onderkant van de vloer te demonteren.

De vloer is opgebouwd rond een profiel uit gegalvaniseerd staal. De specifieke vorm geeft het profiel voldoende stijfheid om lengtes tot ruim 4,5 meter te overbruggen. In het geval van de renovatie rusten de profielen in de bestaande balkinkassingen. In een standaard toepassing liggen de profielen hart-op-hart 1,20 meter uit elkaar. Het vloerensysteem is evenwel niet gebonden aan bepaalde stramienmaten.

De stalen profi elen hebben aan de onderkant een strip uit polyethyleen. Deze strip onderbreekt koudebruggen en draagt de isolatieplaten. De platen isoleren de vloer in twee stappen, legt Van Roosmalen uit. “Het polystyreen vermindert de kans dat koude uit de kruipruimte naar boven trekt. De bovenkant van de platen vormt met de onderkant van de vloer een isolerende buffer die voorkomt dat warmte via de toplaag van de vloer weglekt.” In deze buffer kunnen leidingen worden gelegd.

De eigenlijke vloer bestaat uit de stalen zwaluwstaartplaten waarop een toplaag uit onder meer zandcement is aangebracht. De toplaag wordt later gelegd zodat de zwaluwstaartplaten daarvoor als werkvloer dienst kunnen doen. In de toplaag kunnen verwarmingslussen worden gelegd. De zwaluwstaartplaat is 16 millimeter dik; de zandcementlaag 34 millimeter. Inclusief de zichtafwerking komt de dikte van de eigenlijke vloer op ruim 55 millimeter. De constructieve werking van de platen geeft ‘een massief gevoel’ in de uitleg van Van Roosmalen.

“De stalen profielen en het isolerende kunststof strippen zijn de enige onderdelen die een handelaar extra moet inkopen”, vertelt van Roosmalen. Voor de rest wordt de Combifor-vloer opgebouwd met al bestaande producten. De isolatieplaten hebben geen specifiek profiel en kunnen rechttoe-rechtaan uit standaard polystyreenplaten worden gezaagd. “Extra kosten blijven daardoor beperkt”, zegt Van Roosmalen. De zwaluwstaartplaten komen eveneens standaard uit voorraad.

De uitvoeringskosten zijn in de becijfering van Duofor mede daardoor ook relatief gering. De toplaag kan in de uitleg van het Dongense bedrijf in één arbeidsslag worden aangebracht en afgewerkt. Aan het transport van de verschillende onderdelen komt geen zwaar mat erieel te pas. De profielen wegen 6 kilo per meter en kunnen zonder hulpmiddelen naar binnen worden gedragen.

Duofor zoekt momenteel naar proefprojecten om de bijzonderheden van de Combifor te demonstreren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels