nieuws

Rc-waarde pas twee jaar later omhoog naar 5

bouwbreed

De Rc-waarde wordt per 1 januari 2015 verhoogd van 3,5 naar 5 m2K/W. Dat is twee jaar later dan demissionair minister Spies (wonen) in eerste instantie van plan was.

De verhoging van de verplichte ‘dikkere’ isolatieschil van nieuwbouwwoningen is nog niet kosteneffectief, schrijft Spies in een brief aan de Tweede Kamer. Toch wordt het ingevoerd. “Hiermee wil ik tegemoet komen aan de wens van de Tweede Kamer om een goede gebouwschil te waarborgen.”

De Rc-waarde van de gebouwschil is 1 april jongstleden verhoogd van 2,5 naar 3,5. Vooral de SP dringt al jaar en dag aan op een nog hogere Rc-waarde van 5. Eind vorig jaar kreeg Paulus Jansen (SP) zeer onverwacht ineens een Kamermeerderheid achter zich. In reactie daarop liet minister Spies weten dat de Rc-waarde per 1 januari 2013 omhoog gaat naar 5, tenzij blijkt dat de verhoging bouwers, maar vooral kopers op onnodige kosten jaagt.

Bouwend Nederland, Aedes, Neprom en NVB Bouw zijn weinig enthousiast over de plannen. De organisaties voeren aan dat een eenzijdige verhoging van de Rc-waarde indruist tegen de afspraken van het Lenteakkoord Energiebesparing in de Nieuwbouw, dat het ministerie en de marktpartijen in 2008 overeen kwamen. Daarin staat juist dat energiebesparing in de gebouwde omgeving wordt behaald via een pakket aan ‘duurzame’ bouwkundige oplossingen’. “Een tussentijdse extra verhoging van de minimaal vereiste Rc-waarde zal die ontwikkeling verstoren en tot onvoorziene meerkosten leiden”, schreven zij april dit jaar in een brief aan Spies.

Uitgesteld

Spies heeft geluisterd. “Verschillende marktpartijen hebben mij laten weten dat zij wel voorstander zijn van een verhoging van de Rc-waarde, maar graag meer voorbereidingstijd hebben.” Daarom wordt de verhoging uitgesteld. “Mijn verwachting is dat door deze aangekondigde verhoging van de Rc-waarde partijen zich zo kunnen voorbereiden dat de verhoging van de Rc-waarde op dat moment wel kosteneffectief zal zijn.”

Naast de verhoging van de Rc-Waarde wordt ook de U-waarde (warmtetransmissie) aangescherpt tot HR++-glas.

Reageer op dit artikel