nieuws

Rabo ziet meeste werk in bestaande utiliteitsbouw

bouwbreed

De belangrijkste groeikansen in de utiliteitsbouw liggen in de transformatie van bestaande panden. Tot die conclusie komt de Rabobank.

De opgave die ligt te wachten, bestaat uit het transformeren van verouderde gebouwen. Die wacht een tweede leven als “aantrekkelijke, energiezuinige panden”. Die zullen zich bevinden “in een veilige, goed bereikbaar omgeving, waardoor werk en ontspanning bij elkaar komen”.

De vernieuwingsopgave zou hand in hand moeten gaan met een aanverwante inzet: de leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsruimtes beperken. Dat betekent slechts beperkte nieuwbouw onder bovendien strikte duurzaamheidsvoorwaarden.

Een en ander staat toegelicht in het themaverslag ‘Duurzame utiliteitsbouw 2.0’. In samenwerking met PwC zocht de bank naar een reeks goede praktijkvoorbeelden. De voorlopers blijken de lat voor zichzelf hoog te leggen. Ze wachten niet – zoals hun tragere concurrenten plegen te doen –tot nieuwe regelgeving zaken gaat afdwingen.

Duurzame gebouwen voldoen volgens analyse van de Rabobank aan een gevarieerde reeks eisen. Wat telt naast het bouwproduct zelf, zijn zaken als mobiliteit en gebruikscomfort.

Om de verwachtingen waar te kunnen maken, is een “verankering” vereist van de duurzame aanpak in een langetermijnstrategie. Pioniers moeten zelf de ruimte krijgen om een vruchtbare inbreng te leveren. De beoogde gebouwprestaties in de gebruiksfase dienen uiteindelijk te worden gemeten en geëvalueerd.

Van belang is ook dat de initiatiefnemers van nieuwbouw- en transformatieopgaven samen met ketenpartners verantwoordelijk nemen voor het “binden” van eindgebruikers aan panden. Die eindgebruikers moet het daarbij zo praktisch mogelijk worden gemaakt.

Ondernemers die een duurzame aanpak géén plaats in hun strategie geven, hebben volgens de bank in de toekomst het nakijken. Een belangrijk perspectief voor het aanboren van toekomstige bronnen voor omzetgroei gaat aan ze voorbij. Een minder zekere toekomst is het gevolg.

Reageer op dit artikel