nieuws

ProRail en AM delen bouwterrein Eindhoven

bouwbreed

AM wil in 2014 beginnen met de bouw van de eerste fase van het grootste project Lichthoven, naast het centraal station in Eindhoven. De voorbereiding en uitvoering gaan in nauwe samenwerking met ProRail. Die neemt in dezelfde periode het station en de directe omgeving op de schop.

“Apart. Bijzonder”, noemt Bart Kuil, directeur van AM Real Estate Development, deze werkwijze. Zo’n intensieve samenwerking tussen bouwers van verschillende projecten is, weet hij, geen alledaagse gelegenheid. Hier ligt deze echter meer voor de hand omdat beide projecten erg nauw op elkaar aansluiten. De twee bouwpartijen verwachten bij de samenwerking veel garen te spinnen. “Het is een enorme logistieke operatie.”

Lichthoven krijgt 75.000 vierkante meter vloeroppervlak. Woningen, kantoorruimte en diverse andere voorzieningen. Het complex reikt tot circa 75 meter hoogte.

Het bouwterrein grenst aan het spoor en aan het Stationsplein. Het Stationsplein wordt heringericht en het stationsgebouw gerenoveerd. Een onderdeel van die renovatie is de verbreding van de voetgangerstunnel. Een deel van de werkzaamheden gaat ten koste van de beschikbaarheid van perrons. AM zorgt dan dat de passagiers tijdelijk naast zijn bouwput kunnen in- en uitstappen.

Lichthoven komt op de locatie van het voormalige PTT-distributiecentrum. Onderdeel hiervan is een laad- en losperron voor de vroegere posttreinen. Dat wordt het eerder genoemde tijdelijke passagiersperron.

Maar samenwerking gaat veel verder, legt Kuil uit. “We zijn samen opgetrokken bij de vormgeving van de bouwplannen. Wij bouwen langs het spoor en dat ligt nu eenmaal altijd gevoelig”, onderstreept hij de betekenis daarvan.

De inrichting van de bouwplaatsen moet makkelijker gaan doordat de partijen ruimhartig elkaars terreinen daarvoor beschikbaar stellen. Ook wordt gezamenlijk een installatie gerealiseerd voor warmte-koudeopslag.

De gemeente werkt volgens Kuil prettig mee. Eindhoven heeft het project bijvoorbeeld aangemeld voor de Crisis- en herstelwet, waardoor procedures vlotter verlopen.

De bouwlocatie is een wat verlopen terrein met een vervallen postkantoor. In de eerste fase komen er circa 350 woningen. Kleine eenheden van circa 30 vierkante meter, bedoeld voor studenten en andere kleine huishoudens, bijvoorbeeld jonge starters. De oplevering van deze eerste fase moet plaatsvinden in 2015. Naast de kleine woningen zal circa 11.000 vierkante meter kantoorruimte het licht zien. Onderdeel van het project is ook een hotel, horeca, parkeergarage en ruimte voor recreatie en fitness. “Het is een heel groot project, zeker voor deze tijd. Door het in fases op te knippen, kunnen we het in behapbare brokken opleveren.”

Reageer op dit artikel