nieuws

Projectleider Bataviawerf leidt herbouw Limburgs kasteel

bouwbreed Premium

De gemeente Landgraaf heeft hoofd bouw Bataviawerf in Lelystad, Aryan Klein, aangetrokken als projectleider van de herbouw van het tot ruïne vervallen middeleeuwse kasteel Schaesberg in Landgraaf. De herbouw gaat tientallen jaren duren.

Daarvoor worden uit de zestiende eeuw stammende ambachtelijke methodes gebruikt. ‘‘Er moeten vooral verschrikkelijk veel bakstenen gebakken worden’’, zei Klein gisteren. Begonnen wordt met het toegankelijk maken van de eilanden waarop de ruïne staat en de consolidatie van de restanten. Dan wordt het terrein opengesteld voor het publiek, en onderzoek gedaan naar bouw en constructie van het kasteel.

Voor deze eerste fase van 4 jaar is 1,5 miljoen euro beschikbaar. Pas daarna wordt duidelijk hoe verder. Bovendien moeten er dan subsidies beschikbaar zijn. Het bouwproject wordt tevens een stageplek voor leerlingen. Die kunnen aan de slag met eeuwenoude bouwtechnieken voor onder meer metselwerk, het maken van grote houten kapconstructies, leistenen daken,smeedwerk en het maken van ornamenten, aldus Klein.

Reageer op dit artikel