nieuws

Pessimisme in de bouwsector neemt almaar verder toe

bouwbreed Premium

Het pessimisme onder bouwpartijen blijft toenemen. In vrijwel alle sectoren zijn bedrijven negatiever gestemd over de ontwikkeling van hun omzet en personeelsbestand.

Dat blijkt uit de Monitor Bouwketen, die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voor de brancheorganisaties in de bouwsector opstelt.

Inmiddels verwacht meer dan de helft van de architectenbureaus en installatiebedrijven een verdere omzetdaling. Onder bouwbedrijven ligt dit percentage op 31 procent. Van de ingenieursbureaus rekent 38 procent op omzetkrimp. Gemiddeld over alle sectoren gaat zo’n driekwart van de ondernemingen uit van gelijkblijvende of dalende opbrengsten.

Steeds meer bedrijven denken ook aan nieuwe ingrepen in hun personeelsomvang. Meer dan een derde van de bouwers overweegt momenteel werknemers te ontslaan. Van de schilders- en onderhoudsbedrijven verwacht 28 procent nieuwe ontslagrondes. Bij de installatiebedrijven is dat 20 procent.

Reageer op dit artikel