nieuws

Ongelukkige sturing ontregelt de woningmarkt

bouwbreed

Dat de woningmarkten in Frankrijk en Duitsland veel beter functioneren dan in Nederland, is volgens het Bouwfonds-rapport evident. Vraag en aanbod spelen in deze landen beter op elkaar in.

In Neder land heeft de markt te stellen met een in verhouding sterke regelende overheid. Dat gaat van ruimtelijke ordening tot het aanbod van voorzieningen en een grondprijzenberekening die in beton gegoten blijkt. Ook is het aandeel van de socialehuursector vijf keer zo groot als in Duitsland en twee keer zo groot als in Frankrijk. Desondanks lukt het veel mensen niet om een geschikte huurwoning te vinden.

Duitse huurwoningen vallen grotendeels buiten de sociale sector. Desondanks blijkt huren in Duitsland geenszins tweede keus. “Een mooie huurwoning geeft net zoveel status en huurwoningen zijn ook zeer betaalbaar.”

Voor grond wordt in de steden fors betaald. Net als in Nederland. Wel is de bandbreedte waarin het grondquotum zich beweegt ruimer. Afhankelijk van de marktsituatie is het 20 tot 40 procent, met uitschieters naar 50 procent zoals in München.

De bouwkosten zijn niet helemaal vergelijkbaar. Vooral grondgebonden woningen zijn in Nederland relatief goedkoop te realiseren door de ruime ervaring met seriematige bouw (rijtjeshuizen en cataloguswoningen).

Duitse woningen moeten voldoen aan hoge eisen op het gebied van kwaliteit, afwerking en duurzaamheid. Klanten willen niet anders, zien ze Bij Bouwfonds. Ook op Frankrijk loopt Nederland hierbij achter. “In Nederland wordt duurzaamheid als iets extra’s gepresenteerd, waar de consument in moet investeren. In Duitsland en Frankrijk behoort het tot de standaarduitrusting en is het geen probleem.”

Bouwfonds heeft in de drie landen in totaal 22 stedelijke regio’s geselecteerd waarop het wil focussen met zijn divisies Bouwfonds Property Development (ontwikkeling) Bouwfonds Real Estate Investment Management (de beleggingstak).

Reageer op dit artikel