nieuws

Onderzoek naar mysterieuze trillingen gebouw Westraven

bouwbreed

Gebouw Westraven van Rijkswaterstaat langs de A12 bij Utrecht is vrijdag de hele dag gesloten geweest, nadat medewerkers het gebouw voelden trillen. Rondom het gebouw zijn inmiddels peilbuizen geplaatst.

Het opvallende gebouw naast de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal werd donderdag eind van de middag ontruimd nadat medewerkers op de bovenste verdiepingen van de kantoortoren tot driemaal toe trillingen hadden gevoeld. Een eerste visuele inspectie leverde niets op, waarna vrijdag het onderzoek werd voortgezet door onder andere constructeurs van ABT. De ingenieurs uit Velp verzorgden het constructief ontwerp van de ingrijpende verbouwing tussen 2007 en 2009. Toen werden er onder andere delen uit vloeren gezaagd om grote vides te creëren. Ook werd er naar ontwerp van Cepezed een nieuwe vliesgevel, deels van textiel, aangebracht. De renovatie werd uitgevoerd door BAM en Ballast Nedam en sleepte diverse bouwprijzen in de wacht. Westraven geldt sindsdien als schoolvoorbeeld van de geslaagde renovatie van een verouderd kantoor uit de jaren ‘60 en ‘70.

Vrijdag werden peilbuizen geplaatst om de grondwaterstanden onder en naast het gebouw te monitoren. Ook zijn verplaatsingsopnemers aangebracht op vloeren en kolommen.

Reageer op dit artikel