nieuws

Normalisatie-instituut hoeft normen niet kostenloos te verstrekken

bouwbreed

De NEN-normen van het Nederlands Normalisatieinstituut (NNI) hoeven niet gratis te worden verstrekt. Volgens de Hoge Raad zijn de normen niet vrij van auteursrecht.

De hoogste rechter stelt dat de overheid niet verplicht is om de NEN-normen kosteloos aan te bieden, omdat de normen waarnaar wordt verwezen in bouwregelgeving niet algemeen verbindend zijn. De hoogste rechter volgt daarmee de uitspraak van het gerechtshof, het oordeel van de Raad van State en het advies van advocaat-generaal Langemeijer.

Directeur Pieter Plass van het Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB), dat de rechtszaak aanspande, is teleurgesteld. “Zes jaar procederen komt vrij abrupt tot een niet zo mooi einde.” Volgens Plass heeft de Hoge Raad zich niet uitgelaten over één van zijn belangrijkste vragen. “Is het wel mogelijk om de bepalingen in de Woningwet en het Bouwbesluit goed uit te voeren zonder de normen waarna verwezen wordt? Daar wordt in de uitspraak wat omheen gedanst.”

Volgens Plass is dat mede te wijten aan het feit dat hij weinig steun kreeg van bijvoorbeeld brancheorganisaties. “Het was mooi geweest als partijen van enige naam en faam zich bij ons hadden aangesloten. Ze durfden het niet aan, denk ik. Je bent natuurlijk wel tegen de staat aan het procederen.”

CBB’s bouwadviesbureau Knooble startte de rechtszaak tegen het NNI en de Staat omdat het vindt dat NEN-normen gratis of tegen een redelijke vergoeding ter beschikking moeten worden gesteld. Het NNI weigert dat omdat het vindt dat het het auteursrecht heeft op deze normen. Knooble meent dat geen auteursrecht rust op de NEN-normen voor de bouw omdat zij deel uitmaken van de Woningwet en het Bouwbesluit doordat de voorschriften daarvan naar die normen verwijzen. De Hoge Raad gaat daar niet in mee.

Het CBB laat het er niet bij zitten. “We moeten de uitspraak nog goed bestuderen, maar het zou zomaar kunnen dat we het in Europa gaan zoeken. Dat is een lastig en tijdrovend traject.” Plass hoopt samen op te trekken met gelijkgestemden uit Duitsland, België en Frankrijk.

Het NNI is blij met het arrest van de Hoge Raad. “De uitspraak is duidelijk, lijkt me”, zegt bouwmanager Dirk Breedveld. Bang dat het CBB naar het Europese Hof stapt is hij niet. “Het is natuurlijk hun keuze, maar ik verwacht het niet.”

Reageer op dit artikel