nieuws

‘Neem recycling van armaturen en lampen op in aanbestedingstraject’

bouwbreed Premium

Aannemers en slopers moeten oude verlichting beter recyclen, vindt Stichting Lightrec. Opdrachtgevers zouden hergebruik moeten opnemen in aanbestedingstrajecten en bestekken.

Bij sloop- en renovatiewerkzaamheden komt naar schatting jaarlijks 5000 ton oude verlichting vrij. “Deze oude lampen en armaturen moeten idealiter allemaal apart worden ingeleverd voor recycling, om zo schaarse grondstoffen terug te kunnen winnen”, schrijft de stichting, waarin fabrikanten en importeurs van verlichtingsapparatuur en –armaturen zijn verenigd, in haar jaarverslag. Dat gebeurt nu slechts in 40 procent van de gevallen.

Te weinig, vindt Lightrec. Zeker nu de leegstand, en wellicht binnenkort de sloop, van kantoren toeneemt. Het voornaamste obstakel is het grote aantal partijen dat – met elk zijn eigen belangen – betrokken is bij deze werkzaamheden, signaleert de stichting. “Duurzame afvalscheiding krijgt hierdoor in veel gevallen weinig prioriteit.”

Juist omdat er bij sloop en renovatie zoveel partijen betrokken zijn, moet er nagedacht worden over wie er verantwoordelijk is voor de verantwoorde inzameling van verlichtingsbronnen, vindt Jeroen Bartels, manager van Stichting LightRec. “Wij willen samen met vastgoedpartijen achterhalen wat we moeten doen om zoveel mogelijk lampen en armaturen in te zamelen voor recycling. Het herwinnen van schaarse grondstoffen is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Volgens de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) is “goed opdrachtgeverschap het sleutelwoord” om te garanderen dat oude lampen en armaturen gescheiden worden afgevoerd. De NLA meent dat projectontwikkelaars hun verantwoordelijkheid moeten nemen en duidelijke afspraken moeten maken die gelden voor zowel hun contractanten als diens onderleveranciers. Ook vastgoedbeheerder NVGM hamert erop dat afvalscheiding als criterium opgenomen moet worden bij aanbestedingstrajecten en in bestekken.

In Nederland is het afgelopen jaar in totaal 3440 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingezameld.

Reageer op dit artikel