nieuws

Minister Kamp ziet geen ruimte voor flex-AOW

bouwbreed

Minister Kamp (sociale zaken) ziet geen mogelijkheid flexibele AOW in te voeren. Volgens de bewindsman is er geen geld voor. Brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie (AFNL) zijn teleurgesteld.

Eerder deze week werd Kamp door een meerderheid in de Tweede Kamer gevraagd te onderzoeken of flexibele AOW tot de mogelijkheden behoort. De parlementariërs wilden op deze manier werknemers met zware beroepen, zoals in de bouw, de kans bieden om bijvoorbeeld tegen inlevering van een deel van hun AOW toch eerder te stoppen met werken. Kamp ziet niets in het voorstel. Hij vreest dat het effect van de hogere AOW-leeftijd verloren gaat.

De Aannemersfederatie is “diep teleurgesteld” en hoopt dat Kamp zich bedenkt. “De meeste werknemers in ambachtelijke beroepen zijn op jonge leeftijd, 16 tot 18 jaar, begonnen met werken en hebben een lang werkzaam leven achter de rug.” Als zij niet de kans krijgen eerder te stoppen met werken, zal de uitstroom van oudere werknemers naar de Ziektewet toenemen, vreest de brancheorganisatie.

Ook Bouwend Nederland had liever gezien dat de regeling er wel kwam. “Laten we hopen dat er nog een mouw aan te passen is”, aldus woordvoerder Pim Nusselder.

PvdA en SP overwegen om met een amendement een flex-AOW toch mogelijk maken. “Hopelijk brengt dit nog verandering in de zaak”, aldus de AFNL.

De brancheorganisatie is voorstander van het flex-AOW-voorstel van de Kamer, maar plaatst ook een kanttekening. “Tweede Kamer en kabinet moeten niet de fout maken zware beroepen te koppelen aan lage inkomens, want dan vallen veel bouwwerknemers buiten de boot.”

Reageer op dit artikel