nieuws

Met het hele gezin de bouwplaats op

bouwbreed

Droog, stralend en een aangename temperatuur. Maar net geen strandweer. Ideale omstandigheden dus voor deze zevende editie van de Dag van de Bouw.

Bouwend Nederland turft deze zaterdag ruim 115.000 bezoekers, verspreid over 222 projecten. De organisatoren knijpen zich in de handen. De score van vorig jaar (100.000) is namelijk ruim overtroffen.

Toppers zijn de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de spoorzone in Delft, het nieuwe tracé van de Zuid-Willemsvaart in Rosmalen, de A2 in Maastricht en projecten rond het Centraal Station in Utrecht.

Het aanbod is gevarieerd en ligt verspreid over het hele land. Infra, utiliteit en woningbouw, van alles komt aan bod. Grote, bijzondere projecten, die veel bezoekers trekken, en kleinere voor een meer select publiek. Bouwvoorman Elco Brinkman vat tevreden samen: “Fantastische projecten, die goede belangstelling trekken. Dat geeft me een blij gevoel. De bouw kan het nog steeds!”

In plaats van het bouwvak beoefent het personeel deze dag meer het gastheerschap. Rondleidingen, demonstraties, groot materieel op zijn zondags – in rust, dus wel zo veilig – te kijk: wie in bouw is geïnteresseerd kan zijn hart ophalen. Kinderen worden op hun eigen niveau beziggehouden. Springkussens buiten bijvoorbeeld en spelletjes binnen in een gebouw in wording – instant kinderopvang.

Zoals in het grote project – zeshonderd studentenkamers – in aanbouw naast het Haagse station Hollands spoor. De aannemer heeft op de eerste verdieping van een van de twee woontorens in aanbouw tafels en stoelen geplaatst. Hier houden kinderen zich bezig met tekenen, kleuren en knutselen. “Glaasje limonade erbij, wat te knabbelen. De ouders kunnen intussen rustig overal rondkijken”, zo licht werkvoorbereider Mark van Oeveren toe. Tot de attracties behoort onder meer een ritje met de bouwlift omhoog, in de toren die zijn hoogste punt, 70 meter, heeft bereikt. De bouw van de tweede toren is net begonnen. Veel bezoekers zijn volgens Van Oeveren mensen uit de buurt. “Die komen met het hele gezin kijken. Sommigen die studeren vragen al wanneer ze hier terecht kunnen.”

De officiële openingshandeling van de dag komt voor rekening van demissionair minister Spies. Bij het zwembad Aquarijn in aanbouw in Alphen aan den Rijn knipt zij symbolisch een slot door. Dat staat voor het slot “dat al veel te lang op de woningmarkt zit”. Een kleine herinnering aan de harde werkelijkheid op deze dag die verder vooral feestelijk moet zijn.n

Reageer op dit artikel