nieuws

kant-en-klaar dierenkliniek Berg en Daal Grootste bouwer let ook op de kleintjes

bouwbreed Premium

Ook de grootste Nederlandse bouwonderneming doet wel eens een kleinschalig project. BAM Utiliteitsbouw Oost bouwde de nieuwe dierenkliniek Berg en Daal in Almere.

“Wat leuk dat ook eens aandacht wordt besteed aan een klein project”, zegt werkvoorbereider Quintin Ter Bruggen, die de bouw van begin tot eind meemaakte. “We proberen ook binnen het bedrijf wat vaker de kleintjes voor het voetlicht te krijgen. Voor een project van een paar ton valt het niet altijd mee om op te vallen tussen de projecten van tientallen miljoenen.” Volgens Ter Bruggen was het juist een heel leuk en uniek project. “De dierenkliniek kwam eigenlijk naar ons toe met de vraag of wij een oplossing wisten voor hun ruimtegebrek. Ze hadden alleen geen geld om de bouw zelf te financieren. Uiteindelijk hebben wij het zelf ontwikkeld, en later een investeerder gevonden die het wilde overnemen.”

De kliniek bestaat uit een behandelkamer, een wachtkamer, een operatieruimte en twee dierenverblijfruimtes, om honden en katten gescheiden te houden. Het gebouwtje heeft een industriële look die past bij de omgeving, een bedrijventerrein in ontwikkeling. Toch zorgen de grote ramen voor een vriendelijke uitstraling. “Slechts één zijde is voorzien van metselwerk, de rest bestaat uit een damwandprofielgevel.”

Voor Ter Bruggen zelf was het project een mooie kans. “Als werkvoorbereider heb je in zo’n project veel meer verantwoordelijkheid dan bij grote klussen. Er was wel een projectleider, maar die bleef op de achtergrond, waardoor ik eigenlijk het contact had met bijvoorbeeld de gebruikers en de gemeente. En dat is leuk want er gebeurt een hoop bij zo’n klein project, niet één dag was hetzelfde. Wat ook wel leuk was: in eerste instantie hadden sommige collega’s twijfels over zo’n klein project, maar inmiddels willen ze er graag nog eens aan meewerken.”

En dan is het weer handig om bij een groot bouwbedrijf te werken. “Naast de kliniek zit een datacentrum, en die hingen een dag voor het heiwerk ineens aan de telefoon. Er kon echt niet zomaar worden begonnen met heien, zeiden ze. Dan is het fijn dat je een aantal mensen bij BAM kan bellen die meteen weten wie je bij zulke problemen kan inschakelen. Uiteindelijk hebben we het goed in de gaten gehouden, en bleken er verder geen problemen te zijn.”

Projectgegevens

Project:Dierenkliniek Berg en Daal AlmereOntwikkeling en bouw:BAM UtiliteitsbouwBouwtijd:4 maandenBouwsom:380.000 euro

Reageer op dit artikel