nieuws

Hoofdstad moet Spelen van 2028 binnenhalen

bouwbreed Premium

Als Nederland zich kandidaat stelt voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028, dan trekken Rotterdam en Amsterdam samen op. De hoofdstad is ‘naamstad’, Rotterdam partnerstad.

Ook Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland worden bij de plannen betrokken, schrijft minister Schippers (sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers liet onderzoeken welke stad de meeste kans maakt om de Olympische Spelen binnen te slepen. Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam hogere ogen zal gooien dan Rotterdam, concluderen de onderzoekers. Dat komt onder meer door de naamsbekendheid die de hoofdstad in het buitenland heeft. Uit de historie van de Spelen zou ook blijken dat hoofsteden vaker worden gekozen als naamgevende stad voor Zomerspelen. Van alle Nederlanders geeft slechts 14 procent Rotterdam de grootste winkans.

Van beide steden werden de kansen en risico’s in beeld gebracht. Amsterdam kent grote risico’s op het gebied van grondwerving en mogelijke protestacties. Voor Rotterdam zijn hogere infrastructurele investeringen vereist. De ‘Olympische droom’ wordt door meer onzekerheden omgegeven.

Zo is onduidelijk in hoeverre de benodigde investeringen op de lange termijn zijn gedekt. Onduidelijk is verder welke investeringen het meeste rendement opleveren.

Amsterdam en Rotterdam gaan met het NOC-NSF en Olympisch Vuur uitwerken hoe ze denken te kunnen samenwerken. Of Nederland zich kandidaat stelt, is nog de vraag. Het volgend kabinet neemt op zijn vroegst in 2016 een besluit.

Eerder werd overigens al wel vastgesteld dat nieuwe Nederlandse Spelen haalbaar zijn. In 2019 moet een eventueel bidworden ingediend bij het Internationaal Olympisch Comitee (IOC). Twee jaar later maakt het IOC een keuze.

Reageer op dit artikel