nieuws

Hibin brengt uniformiteit in bouwdata

bouwbreed Premium

De Hibin stopt het hele assortiment aan bouwmaterialen in een databank. Vanaf 1 oktober kunnen handelaren en fabrikanten van het systeem gebruikmaken. Als volgende stap wacht het gebruik door de aannemerij. En liefst snel een beetje.

Br ancheorganisatie Hibin zet vaa rt achter het opzetten van een databank voor bouwmaterialen. Binnen een jaar moet 80 procent van het assortiment voor handel en fabrikanten beschikbaar zijn.

Tot dusverre werken aannemers, handelaren en fabrikanten alle met hun eigen systemen. Dikwijls worden bij iedere stap in de keten handmatig de gegevens aangepast. De kosten van een update? Al gauw tien minuten werk. En dat loopt flink in de papieren als van tienduizenden artikelen gegevens aangepast moeten worden. Het aantal artikelen dat een bouwmaterialengroothandel in het assortiment voert kan, met alle verschillende maatvoeringen en verpakkingseenheden, oplopen tot boven de 200.000. Om de transacties voortaan soepeler te laten verlopen presenteert de brancheorganisatie van de handelaren in bouwmaterialen vandaag op zijn jaardag in Utrecht de Hibin Datapool. De tijd is gunstig want volgens directeur Peter van Heijgen hunkeren de aangesloten leden naar kostenbesparing en meer efficiëntie.

“De introductie van de datapool is mede ingegeven door de recessie. Niet alleen van de kant van de handel maar van fabrikantenzijde ontstaan allerlei een-op-eenafspraken. Ieder komt met zijn eigen eisen en dat moet dan allemaal weer gecommuniceerd worden. Met tot gevolg dat de beoogde verbetering van de efficiëntie niet bereikt wordt. Vandaar het initiatief van de Hibin, om te komen tot uniformiteit.”

Crisis

De 140 leden va n de Hibin, handelaren die samen 90 procent van de nationale omzet in bouwmaterialen vertegenwoordigen, slaan zich opmerkelijk goed door de crisis heen. Weliswaar daalde de gezamenlijke omzet van ruim 4 miljard naar 3,5 miljard euro maar het aantal faillissementen is gering. Afgelopen drie jaar ging alleen Handelsonderneming P. Zoon uit Hellevoetsluis onderuit. De andere bedrijven zijn tot dusverre geslaagd om flexibel de tering naar de nering te zetten.

“Vorig jaar juni is besloten om de datapool op te zetten”, blikt Van Heijgen terug. “Eerst ging een werkgroep van specialisten aan de slag, daarna volgde de discussie. Al snel hoorde je mensen zeggen: je zit aan mijn toegevoegde waarde. Toch ziet iedereen wel in dat het definiëren van goede data iets is waar iedereen behoefte aan heeft. De crisis maakt dat er een zeker gevoel voor urgentie is.”

Besloten werd in zee te gaan met 2BA, een bedrijf uit Utrecht met ervaring in het opzetten en beheren van een datapool voor de installatiebranche. De letter BA staan voor Bestandsbeheer Artikelen. Het bureau IB uit Eindhoven ontzorgt, als geselecteerde aanbieder, desgevraagd fabrikanten bij het aanleveren van kwalitatieve gegevens aan de datapool.

“De bron van de informatie is de fabrikant. Daarvan hebben we er bij de Hibin 55 als buitengewoon lid. Met een aantal van hen zijn we begonnen om de databank te vullen en te testen. Op 1 oktober zal onze datapool operationeel zijn. Dan kunnen groothandel en fabrikanten van het nieuwe instrument gebruikmaken. Aanvankelijk zal vooral het ruwbouwpakket goed vertegenwoordigd zijn, de afbouw nog wat minder. Liefst hebben we een zobreed mogelijke start.”

Transparantie

Parallel aan het opzetten van de gegevensbank vinden gesprekken plaats over aansluiting van het systeem op de wensen van de aannemerij. De Hibin datapool zal zo goed moeten zijn dat de bouwers graag van de gegevens gebruikmaken om te kunnen calculeren en bestellingen te plaatsen. Snelheid van werken en transparantie geven de doorslag. Van Heijgen: “De voordelen liggen voor het oprapen. Niemand is eendief van de eigen portemonnee.”

Reageer op dit artikel