nieuws

‘Het is hier net een autofabriek’

bouwbreed

In de nieuwe fabriek van Jan Snel worden gebouwen als auto’s in elkaar gezet. Het bouwbedrijf wil zo de kosten met zeker 20 procent terugdringen.

“Kijk dit is de unit.” Directeur Harry van Zandwijk van Jan Snel legt zijn mobiele telefoon op tafel. “Is de nieuwe fabriek klaar, dan gaat-ie er zo doorheen.” Van Zandwijk schuift zijn mobieltje in een U-vormige bocht over de tafel heen. “Hier wordt de bod em gemonteerd, hier het sanitair en daar de wanden. Net als in een autofabriek.”

In voorbereiding op de nieuwe werkwijze heeft Van Zandwijk een productielocatie van Jan Snel in Raamsdonkveer gesloten. “Uiteindelijk willen wij niets meer produceren en alleen nog maar assembleren. Alles wat we nodig hebben, kopen we in bij leveranciers in Nederland, China of waar dan ook.”

Jan Snel Senior begon in 1960 met een transportbedrijf. En via die route belandde de ondernemer in de haven van Rotterdam. Daar kwam hij op het idee om oude zeecontainers om te bouwen tot schaftketen. Van Zandwijk: “Een deur er in, een raam er in en je zet ‘m zo op de bouwplaats.”

Begin jaren tachtig startte Jan Snel Senior een fabriek voor het bouwen van units voor tijdelijke huisvesting. Van Zandwijk: “Dat was toen nog allemaal houtskeletbouw. Tegenwoordig hebben onze units betonnen vloeren, kunnen de wanden in principe van ieder gewenst materiaal worden gemaakt en bouwen we met de units als basis complete permanente en semipermanente gebouwen voor de huisvesting van bijvoorbeeld, kantoren, ziekenhuizen, scholen of studenten.”

Familiebedrijf

In 1994 heeft Van Zandwijk samen met zijn vrouw Jacqueline en zwager Jan Snel Junior het bedrijf van zijn schoonouders overgenomen. “Wij zijn een echt familiebedrijf”, stelt Van Zandwijk zonder moeite te doen om zijn trots te verbergen.

Het feit dat Jan Snel door een familie wordt geleid stelt de organisatie volgens Van Zandwijk in staat om snel beslissingen te nemen en direct werk te maken van een idee. “Binnen ons bedrijf vertrouwen en helpen mensen elkaar. Bovendien hebben wij veel doeners binnen de organisatie die heel actiegericht zijn.”

De snelheid waarmee de onderneming ideeën oppakt en uitvoert leidt soms ook tot projecten die minder succes hebben dan verwacht. Zo trekt het hotel voor buitenlandse bouwvakkers, dat Jan Snel heeft neergezet op de Maasvlakte in Rotterdam, waar momenteel grote energiecentrales worden gebouwd, minder bezoekers dan verwacht. Van Zandwijk: “Dit project hebben we voor eigen rekening ontwikkeld en gerealiseerd. Maar de bezettingsgraad is te laag omdat mensen liever in een nabijgelegen dorp of stad zitten. Want bij ons hotel zijn verder geen voorzieningen als winkels en horeca.” Om de bezettingsgraad weer op niveau te krijgen is de capaciteit van het bouwvakkerhotel ingekrompen met zo’n 20 procent door simpelweg units weg te halen.

Operatiekamer

Van Zandwijk twijfelt niet over de mogelijkheden van het product dat Jan Snel voor de zorg heeft ontwikkeld. Samen met een technologiepartner ontwikkelde het bedrijf een operatiekamer. “Wij bouwen en onze partner levert de ‘knowhow’. Binnen de samenwerking delen we het risico en de opbrengst. Zo zijn beide partijen direct betrokken en gemotiveerd om er echt wat van te maken.”

Voor de operatiekamer, die in een mobiele unit en in een permanent onderkomen kan worden gebouwd, ontwikkelde Jan Snel speciale binnenwanden van composiet. “Onze wanden hebben een afgeronde rand. Hierdoor heb je geen naden en hoeken waarin zich bacteriën op kunnen hopen. En het is veel makkelijker om de ruimte schoon te maken. Want de vloer leggen we tegen de afgeronde rand van de wand aan waarna we de naad tussen beide onderdelen volspuiten met composiet en glad schuren.”

Voor de operatiekamer is volgens Van Zandwijk veel belangstelling. “Denk maar aan ziekenhuizen, hulporganisaties, of bedrijven in de olie-industrie”, somt hij zonder haperen een rijtje potentiële klanten op. Van Zandwijk recht zijn rug en gaat tegen de leuning van zijn stoel zitten. Zelfverzekerd kijkt hij naar voren. “Willen we de traditionele bouwers voor blijven, dan zullen we moeten blijven innoveren en moderniseren.”

Reageer op dit artikel