nieuws

Geknield werken gezonder met ondersteuning

bouwbreed Premium

Langdurig geknield werken kan leiden tot lichamelijke klachten. Een speciaal hulpmiddel moet dit voorkomen.

Toen hij een stratenmaker bezig zag met hetophogen van een stoepje kreeg Dave Ramowski het gevoel dat er wel enige ruimte was voor verbetering: “Ik zag hem zo werken met een ontblootte onderrug, zijn knieën op de grond en zijn rug gebogen. Het leek me dat dit soort werkzaamheden op een betere manier zouden moeten kunnen. Ik ben meteen wat gaan schetsen en heb vervolgens een prototype van hout gemaakt. Een bedrijf maakte een paar prototypes van ijzer, maar die waren veel te zwaar. Uiteindelijk ben ik bij metaalbedrijf Matador terechtgekomen. In samenwerking met de Universiteit Delft en de Haagse Hogeschool is het idee toen verder uitgewerkt.”

Matador vroeg uiteindelijk octrooi aan op de ‘Steuninrichting ten behoeve van het ondersteunen van het menselijk lichaam tijdens het verrichten van geknield werk’. Bedoeld voor voorbeeld stratenmakers, tegellegers, schilders en mensen uit de installatiebranche. De octrooitekst licht verder toe: “Dergelijke werkzaamheden zijn fysiek belastend en leiden veelvuldig tot pijnklachten en/of arbeidsongeschiktheid.”

Op de tekeningen bij het octrooi doet het hulpmiddel enigszins denken aan de design kniestoelen die al enige jaren op de markt zijn voor mensen met rugklachten die aan een bureau werken. “Ik ken die kniestoel,” geeft Ramowski toe “maar dit is toch heel iets anders. We zijn trouwens verder gegaan met het ontwikkelen en uittesten en inmiddels lijkt het model weer op mijn oorspronkelijke, simpele ontwerp, met een frame uit een enkele gebogen buis.” In essentie bestaat de Sit-Up gedoopte knielhulp uit een metalen frame met twee veerkrachtige steunvlakken, een voor het zitvlak en een voor de borst. Voeten, onderbenen en knieën rusten gewoon op de vloer. Het steunvlak voor de borst is in hoogte verstelbaar. Roderik van Aken is productontwikkelaar bij Matador en werkt met Ramowski aan de doorontwikkeling van de Sit-Up: “We hebben het nieuwste model de afgelopen weken uitgebreid gestest. De verhouding tussen waar je zit en waar de borststeun komt is redelijk kritisch en is niet voor iedereen hetzelfde, dat is het grootste probleem. Daarom is het steunvlak voor de borst ook instelbaar.”

Gereedschap

Van Aken verwacht dat het hulpmiddel eind dit jaar op de markt komt. “Dat wordt dan in eerste instantie een stationaire uitvoering, zonder wielen. Omdat de onderbenen op de grond rusten, verandert de toevoeging van wielen de onderlinge verhoudingen in het frame, dus willen we daarvoor een andere uitvoering maken. En als de gebruikers het handig vinden, kunnen we een bak voor gereedschap toevoegen.”

Reageer op dit artikel