nieuws

Eten wat het dak schaft

bouwbreed

Met het openen van de daktuin op het Amsterdamse Zuidpark, het verbouwde voormalige kantoor van V&D, is het totale dakmoestuinoppervlak in Nederland fors toegenomen. Kenniscentrum Leven op Daken adviseert bedrijven, architecten en overheden over het gebruik van het platte dak. Directeur Erik Steegman heeft het de laatste tijd druk.

Het lijkt wel of iedereen ineens een moestuin op het dak wil.

“Ja, het is een echte hype. Het is ook onze taak om te waarschuwen.”

Waartegen?

“Niet ieder dak is geschikt voor een dakmoestuin. Er zijn veel dingen waar je over moet nadenken en maatregelen te nemen voor je aan zo’n project begint.”

Wat voor maatregelen?

“Er moet grond naar boven, en het dak moet een bepaald gewicht kunnen dragen. Bovendien moet een dak veilig zijn voor gebruik.”

Wat is het belangrijkste advies?

“Wees zeer kritisch op de waterdichte afsluiting van het dak. Je kan daar beter iets meer geld voor uittrekken bij de aanleg. Een lekkage oplossen is veel duurder.”

Waait je verse aanplant niet heel snel van het dak?

“Een aantal jonge plantjes op het dak van Zuidpark heeft een flinke storm laatst inderdaad niet overleefd. Voorgekweekte plantjes uit de vaste grond bleken wel beter bestand waren tegen harde wind dan die uit de kas.”

Gaat een hype niet weer voorbij?

“Het sociale aspect gaat niet weg. Het is een mooie manier om mensen in hetzelfde gebouw op een andere manier te laten communiceren.”

Hoezo?

“We kennen het Nieuwe Werken al, dit is een aanvulling daarop. En mensen kunnen tijdens de lunchpauze even een blaadje rucola plukken voor op het broodje kaas.”

Maar…

“Het verdienmodel van een dakmoestuin is beperkt. Als de groenten geserveerd worden in het restaurant eronder, dan misschien wel. Dan moet je nog steeds in een groot deel van het jaar de groenten ergens anders vandaan halen.”

Reageer op dit artikel