nieuws

Energiebesparing en groei gaan hand in hand

bouwbreed Premium

Economie en ecologie zijn geen vijanden. Dat vindt minister Verhagen na het akkoord over de Europese richtlijn energie-efficiëntie. Doel is 20 procent minder energie gebruik in 2020.

Minster Verhagen is tevreden met de nieuwe richtlijn. “Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu. Het vergroot ook de concurrentiekracht van bedrijven en versterkt de economie”, aldus de bewindsman. “Met deze richtlijn gaan energiebesparing en economische groei hand in hand.”

Op aandringen van Nederland is het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie aangepast zodat bedrijven en consumenten ruimte krijgen om de besparing op een soepele en efficiënte manier te realiseren. Een aantal onnodige regels en extra bepalingen zijn geschrapt.

“Als we de economie in een keurslijf dwingen, schieten we ons doel voorbij”, aldus minister Verhagen. “De inzet van Nederland is steeds geweest: minder energieverbruik met zo min mogelijk regels. Dat is nu gelukt.”

Zo kan de verplichting voor bedrijven en consumenten om jaarlijks 1,5 procent energie te besparen soepel worden ingevoerd. Bovendien mogen maatregelen om het energieverbruik te verminderen die eerder al zijn genomen, meegeteld worden. Bedrijven die rechten moeten kopen om broeikasgassen uit te mogen stoten, kunnen worden uitgesloten van de besparingsverplichting.

In Europese kringen wordt er wat anders gedacht over de Nederlandse opstelling. Ons land heeft zich sinds het kabinet-Rutte in toenemende mate negatief opgesteld, zeker als het ging om milieumaatregelen. Europa had best sneller gewild.

Reageer op dit artikel