nieuws

‘Een bijdrage vragen hoeft niet eens. Dat doen we gewoon’

bouwbreed

In de Friese streek Het Bildt wordt het economisch leven bepaald door de aardappel. De Bildtse Aardappelweken benadrukken het belang van dit gewas met exposities, een filmfestival, een symposium en een toneeluitvoering. Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie is als sponsor nauw bij het evenement betrokken. ‘‘Dat spreekt vanzelf’’, vindt adjunct-directeur Jetze Lont.

D e eerste aflevering van de Aardappelweken in 2008 herinnert Lont zich nog goed. ‘‘Vooral de musical met rijdende landbouwvoertuigen was een doorslaand succes’’, vertelt de aannemer. Hij schetst hoe het publiek vanaf de tribune tijdens de uitvoering genoot van de groene velden waar het bezongen gewas tot aan de horizon het beeld bepaalde. De Aardappelweken trekken toeschouwers van heinde en verre. Het Bildt, het grootste aardappelgebied van Nederland, geniet nationaal en internationaal de reputatie van een streek waar de boeren niet alleen uitstekende consumptieaardappelen leveren, maar ook nieuwe rassen telen en nieuwe landbouwtechnieken ontwikkelen.

De aardappelcultuur stelt hoge eisen aan grond, gewassen én aan de bedrijfsgebouwen. Het bouwen van aardappelschuren is een vak apart. In een goede aardappelschuur is de ventilatie optimaal en zijn de koelcellen perfect geïsoleerd. ‘‘Het is een specialisme dat veel kennis en organisatie vergt’’, stelt Lont.

De firma Lont beheerst dat specialisme tot in de finesses. Het familiebedrijf wortelt al een kleine 90 jaar in de streek en voelt zich zeer betrokken bij de agrarische sector. De landbouw is een belangrijke opdrachtgever voor het bedrijf, dat behalve aardappelschuren ook ligboxen en koelcellen bouwt. ‘‘De woningbouw en utiliteit gaan de laatste jaren slecht. Maar onze agrarische poot heeft nog nooit zo goed gedraaid’’, vertelt hij niet zonder trots. ‘‘Wij adverteren tamelijk veel, maar voor de agrarische branche hoeft dat nauwelijks. Boeren kennen elkaar allemaal, als je bij de een bouwt, weet de hele regio waar je bezig bent en wat er precies wordt gebouwd. Wij hebben de reputatie dat we op tijd leveren en dat we ons aan gemaakte afspraken houden. Als de oogst van het veld komt, kunnen wij moeilijk zeggen: sorry, uw schuur is nog niet klaar.’’

Deze verwevenheid met de regionale bedrijvigheid verklaart waarom Lont bij een evenement als de Aardappelweken als sponsor niet wil ontbreken. ‘‘De organisatie hoeft niet eens om een bijdrage te vragen, dat doen we gewoon’’, zegt de aannemer beslist. Met één telefoontje is de bijdrage aan de organisatiekosten geregeld en de assistentie in natura aan de opbouw van podia en publieks voorzieningen.

Ook buiten Het Bildt neemt het bouwbedrijf zijn verantwoordelijkheden. Lont is de christelijke beginselen toegedaan en vanuit die overtuiging begunstiger van de gelijkgezinde organisatie voor ontwikkelingswerk Dorcas. Het bedrijf is ook de stuwende kracht achter de herbouw van de molen van Montefiore in Jeruzalem. De molen wordt binnenkort opgeleverd en in gebruik gesteld door premier Netanyahu.

Reageer op dit artikel