nieuws

Duits label Natureplus tien jaar oud

bouwbreed

Het Duitse label Natureplus voor duurzame bouwproducten bestaat tien jaar. Meer dan driehonderd bouwproducten van zo’n zeventig fabrikanten zijn gecertificeerd.

Dat meldt h et Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE) uit Antwerpen. Het certificaat is in Nederland weinig bekend, maar in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en België is het heel gangbaar. “Een Natureplus-label staat voor een goede milieuprestatie voor de hele levenscyclus van een bouwproduct, aandacht voor het energiegebruik, hernieuwbaarheid van grondstoffen en een bijdrage aan een gezond klimaat binnenshuis”, licht VIBE toe.

Een Nederlandse equivalent van het Belgische VIBE is de Vereniging Integrale Biologische Architectuur (VIBA) uit ‘s-Hertogenbosch. Daaruit is VIBA-Expo in de Brabanthallen voortgekomen. Karel van Mourik, manager van de expositie: “Ik kom het Natureplus-label weleens tegen. Bijvoorbeeld bij de eco-boards van Pavatex. Het betekent dat de bouwproducten uit natuurlijke grondstoffen bestaan, voor ten minste 25 procent nagroeibaar zijn. De producten hebben vaak ook het Dubokeur van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ekologie), maar Natureplus gaat verder en is ook duurder.”

Los

H arry van Ewijk van IVAM Research and Consultancy on Sustainability: “Ik ken het keurmerk nauwelijks. Het zit in de ecologische en bouwbiologische hoek. In Duitsland worden zulke verklaringen vaak los gebruikt, in Nederland streven we naar beoordeling van de prestatie van gebouwen. Natureplus betekent in elk geval een beoordeling, maar ik weet niet op basis van welke aspecten en welke data.”

In Nederland en Europa wordt gewerkt aan harmonisatie van de bronnen. Renz Pijnenborgh van Archiservice uit ‘s-Hertogenbosch: “Natureplus is het beste en grootste label van Europa. Het is in Nederland niet wijdverbreid, maar als je het aantreft moet je verheugd zijn. Het is vrij duur, maar zeer respectabel.”

Reageer op dit artikel