nieuws

‘Dik’ water goed alternatief voor minerale koelolie

bouwbreed

Dik water’ is een goed alternatief voor de minerale olie die bij het boren in staal wordt gebruikt. Smeermiddelenfabrikant Bechem uit het Duitse Hagen verkoopt het onder de merknaam Berufluid.

Co nventionele koel/smeer-olie wordt uit minerale olie gemaakt. Die raakt langzaam aan op en wordt daardoor duurder, verwacht Bechem. Naarmate een bewerking als boren een werkstuk heter maakt kunnen uit het minerale product soms stoffen vrijkomen die slecht zijn voor de gezondheid. Dat laatste gebeurt bij de alternatieve vloeistof aantoonbaar minder, claimt Bechem. Niet in de laatste plaats omdat het alternatieve middel warmte beter afvoert. ‘Dik’ water heeft volgens het IVV nagenoeg dezelfde eigenschappen als olie. Een biopolymeer maakt het water ‘dik’. Water krijgt daardoor dezelfde viscositeit als olie. Het ‘dikke’ water wordt verder gemengd met corrosiewerende toeslagstoffen. Bechem meldt dat zijn Berufluid niet brandt en niet kan ontploffen. Het IVV heeft intussen vastgesteld dat gereedschappen minder snel slijten met het alternatieve koel/smeer-middel. Dat blijft ook minder ‘hangen’ zodat werkstukken sneller zijn schoon te maken.

Reageer op dit artikel